.

.
.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Μαγείρισσες της καρδιάς!



- Αν είσαι ένα αστέριιιιιιι που φως θα φέρειιιιι στην άδεια μου ζωηηηηηηή... 
Τραγουδούσε έξω φωνή η Μαρία χτυπώντας αβγολέμονο για τους λαχανοντολμάδες. Πρόσθεσε το ζεστό ζουμάκι σιγά σιγά και ρίχνοντάς το στην κατσαρόλα προσεκτικά του έστελνε φιλάκια για να μην κόψει. 
- 'Ετοιμα! Ας ψήσω κι ένα καφεδάκι τώρα, μέχρι να έρθουν τα παιδιά να φάμε... 
Το τηλέφωνο χτύπησε την ώρα που φούσκωνε το παχύ καϊμάκι. Ήταν η φίλη της η Έλενα, μια όμορφη, ναζιάρα και τσαχπίνα κοπέλα που επικοινωνούσαν καθημερινά.
- Τι μαγείρεψες σήμερα Ελενάκι;
- Α! Ψήνω στήθη κοτόπουλου ποτισμένα με υπέροχη σάλτσα από χυμό πορτοκάλι και μαρμελάδα βερίκοκο!
Η Μαρία λίγο ακόμα και θα πνιγόταν με τον καφέ. Τόσα χρόνια φίλες κι όμως εξακολουθούσε να την εκπλήσσει με τις εξαιρετικές αλλά πρωτότυπες συνταγές της. Από τα εξωτικά φαγητά που μαγείρευε και ξετρέλαινε το σύζυγο, τα παιδιά, τους συγγενείς και όλους τους φίλους της, ασφαλώς προτιμούσε ένα πιάτο καλοψημένα παϊδάκια στα κάρβουνα με μπόλικες τραγανές τηγανητές πατατούλες...
- Μαρία μ' ακούς;
- Ναι, ναι, σ' ακούω, απλά μου ήρθε κάπως το φαΐ σου... 
- Καλά, αν το δοκιμάσεις θα γλύφεσαι μια βδομάδα από τη νοστιμιά του! Η μαγειρική θέλει τόλμη, θέλει πειραματισμούς! Κι εγώ Μαράκι μου υποκλίνομαι στα παραδοσιακά μας φαγητά, λατρεύω όμως και τις πρωτότυπες γεύσεις! Σκέψου τα καλά εστιατόρια που τις προσφέρουν πόσο κόσμο μαζεύουν! 
- Αν εγώ πιω το χυμό πορτοκάλι κι αλείψω τη μαρμελάδα βερίκοκο σε βουτυρωμένη φέτα φρέσκου ψωμιού;​
​- Τότε θα φας ένα συνηθισμένο κοκκινιστό κοτόπουλο ή ψητό ή λεμονάτο ή βραστό... Καμία αλλαγή, καμία γκουρμεδιά... Εσύ τι καλό μαγείρεψες;
Λαχανοντολμάδες!
Μμμμμ! Να είχα ένα πιάτο τώρα... Ήταν ανάγκη να μένουμε τόσο μακριά; Για πες κάνα νέο βρε!
Η Μαρία βολεύτηκε καλύτερα στην καρέκλα απολαμβάνοντας ακόμα μια γουλιά καφέ.
- Ησυχία, όπως τα ξέρεις... Θα σ' έπαιρνα και με πρόλαβες, μίλησα με τα κορίτσια.  Λέμε να βρεθούμε, όχι όλες βέβαια, δε μπορούν...
Η Έλενα ενθουσιάστηκε! Το παιδικό γλυκό της προσωπάκι έλαμψε από χαρά!
- Ωραία! Και για πού λέτε; 
- Δεν είπαμε κάπου συγκεκριμένα, εσύ πού προτιμάς; 
- Έχει ένα κινέζικο στη...
Όχιιιιιιι! Δεν είπαμε για φαγητό, να πάμε για καφεδάκι να λιαστούμε!
- Καλά, ο,τι πείτε...
Ένας αναστεναγμός ανακούφισης βγήκε από τα σωθικά της.
<Ευτυχώς, τη γλύτωσα! Σκέψου να μας τράβαγε για ρύζι στον ατμό, κοτόπουλο με ανανά, φύκια και ρίζες μπαμπού...> 

 Όταν μαζεύονταν όλες οι φίλες, ήταν ένα μπουκέτο ομορφιάς, καλοσύνης, κεφιού κι αισιοδοξίας! 
Το παραλιακό μαγαζί έσφυζε από ζωντάνια και χαρούμενα γέλια. Αγκαλιές, φιλιά, αστεία, πειράγματα κι οι καφέδες σε παράταξη.
Οι σερβιτόροι τις έτρωγαν με τα μάτια τους! Κάθε μια τους ήταν διαφορετική αλλά όμορφες κι ενδιαφέρουσες όλες!
Καλλιτεχνική φύση η κούκλα Μέτη! Με φυσική ομορφιά και χάρη περισσή λες και ξεπήδησε από σελίδα περιοδικού, κρατούσε τη φωτογραφική μηχανή κι απαθανάτιζε τους ανθρώπους μοναδικά σε όλες τις χαρούμενες στιγμές τους! Μοίρασε σε όλες δωράκια φτιαγμένα από τα χέρια της και γέμισε η ψυχή της χαρά με τα επιφωνήματα θαυμασμού!
Σαν αρχαιοελληνικό άγαλμα η Βάσια! Με μαύρα μαλλιά πυκνά και σγουρά, κορμοστασιά στητή, γελούσε εγκάρδια με τα αστεία των κοριτσιών.
Η λεπτή ομορφιά και η γλυκύτητα της Ειρήνης, παρέπεμπε σε ηρωίδα του Ξενόπουλου! Χαμηλών τόνων, με φωνούλα απαλή, καθόλου φασαριόζα και σαματατζού, έδινε τη συνταγή για τη χορτόπιτα που θα έφτιαχνε την επόμενη μέρα. Τη ζήτησαν ο σύζυγος και η κόρη της κι εκείνη όπως πάντα φρόντιζε να τους ευχαριστήσει.
Σπίρτο η Βιβή! Πιο μικροκαμωμένη από τις άλλες, έκανε για δέκα και χωνόταν παντού χάρη στη σβελτάδα και τη συνεχή της αναζήτηση. Πολιτική, εικαστικά, μουσική, δεν της ξέφευγε τίποτα! Με τα καλοκαμωμένα και όμορφα χαρακτηριστικά της σχεδόν μωρουδιακής φατσούλας της, αυτοσαρκαζόταν κι έκανε κωμικές γκριμάτσες. Σπιρτόζικος κι ο ραδιοφωνικός της σταθμός με τις πολύ προσεγμένες εκπομπές και τους παραγωγούς που κυριολεκτικά "πετούσαν" αλλά έτσι και είχε καλεσμένο πολιτικό πρόσωπο το κολλούσε στον τοίχο! Με ευγένεια και τακτ δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω! Ερωτήσεις δικές της και των ακροατών, παράπονα, αντίλογοι, άξιζε να γίνονται στην εβδομαδιαία της εκπομπή.
<Σκοπός είναι να λογοδοτούν για όλα και να ενημερώνουμε τον κόσμο, αλλιώς θα έβαζα μόνο τραγουδάκια για την πλάκα μας...>
Παραμονές Χριστουγέννων δεν περνούσαν χωρίς ν' ακουστεί ο "Ρούντολφ το ελαφάκι" από τις φωνές των κοριτσιών που τραγουδούσαν σαφώς καλύτερα από την παιδική χορωδία του Τυπάλδου! Πάντα πήγαιναν φορτωμένες με του κόσμου τα θεσπέσια καλούδια! 
Γλυκά ζουμερά, που μοσχοβολούσαν  κανέλα και γαρίφαλο, μελομακάρονα και κουραμπιέδες τόσων ειδών που σε προκαλούσαν να τα δοκιμάσεις όλα! Κι αυτό το ονειρεμένο γεμιστό με σοκολάτα κέικ που έλιωνε στο στόμα και σ' έστελνε στον παράδεισο της γεύσης... 
Παρούσες πάντα σε κάθε εκδήλωση, μοίραζαν χαρά και κέφι ανεξάντλητο!
Η φιλόζωη Βιβή, διακρίσεις δεν έκανε. Φιλοξενούσε μόνιμα μικρά ζωάκια και όχι μόνο! 
Ένα πελώριο χουζούρικο γάτο, δυο σκυλιά ένα πουλάκι, ένα ψάρι κι ένα... Λύκο!
Ο τελευταίος ήταν άριστα εκπαιδευμένος και δε μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτόν! 
- Μόνο άγριος δεν είναι! Στις αρχές φοβόμουν λίγο όταν είχε πανσέληνο αλλά με τον καιρό κατάλαβα ότι είναι τόσο γλυκός και τρυφερός... Μιλάει σαν άνθρωπος κι έχει μια φωνή μαγευτική που θες να τον ακούς συνέχεια... Δίκαια έχει δυο φορές την εβδομάδα εκπομπή κι όλοι τον περνούν για κανονικό, μουσικόφιλο και ρομαντικό παραγωγό!
Το ψυγείο στο στούντιο είχε πάντα παγωμένη γαλλική σαμπάνια για την Έλενα, που όταν χόρευε αισθησιακά με τα πέπλα της έκανε τη Λεϊλά να τρώει το φερετζέ της από ζήλια και να πηγαίνει ντροπιασμένη στο χωριό της κάπου στα βάθη της Ανατολής...
Ο τόσο ευγενικός Λύκος της Βιβής τη φρόντιζε κι άνοιγε κάθε φορά το ακριβό μπουκάλι για πάρτη της! 
<Η σαμπάνια σας κυρία μου!>
Ο χρυσαφένιος αφρός έφτανε στα χείλη του ποτηριού και τη δρόσιζε ηδονικά... Της άξιζαν τα καλύτερα!
Η προσωποποίηση της φινέτσας ήταν η Εύα! Λεπτοκαμωμένη, ντυμένη πάντα σα να πήγαινε σε επαγγελματικό ραντεβού, μ' ένα εξαιρετικά  γλυκό και πανέξυπνο προσωπάκι, περνώντας άφηνε φίνο άρωμα θηλυκότητας κι αέρα υπεροχής κι αυτοπεποίθησης! 
Εκτός από τα μεταξύ τους πειράγματα, καμία δεν θεωρούσε ότι ήταν πολύ ωραία. 
Δεν περνούσε από το μυαλό τους ότι δεν υπήρχε αντρικό βλέμμα που να μη σταθεί πάνω τους και γυναίκα που να μη τις ζηλέψει! 
Η Μαίρη που τις αγαπούσε πολύ κι είχε βρεθεί σ' αυτή την ηλιόλουστη συνάντησή τους τις καμάρωνε! Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς, δεν υπήρχε περίπτωση να μην είναι μαζί τους!
Το ζουζουνάκι της παρέας επέμεινε τόσο γλυκά, τρυφερά κι αγαπησιάρικα, που σίγουρα ήταν αδύνατο να της αρνηθεί...
- Θα σε περιμένουμε, μη μου χαλάς το χατίρι!
Ελενάκι μου θα έρθω, μόνο να ετοιμάσεις τα μαγουλάκια σου για τσίμπημα!
Μαιρούλα μου, έλα εσύ και τσίμπα με όσο θέλεις!
Γλυκό μου πλάσμα! Βγήκε από το αυτοκίνητο κι ήταν σα νεράιδα έτσι που ανέμιζε τα μακριά ξανθά μαλλιά της το αεράκι! 
- Θα σε σκοτώσωωωωωωω!
Τρόμαξε με την αντίδραση της Μαρίας που την απείλησε πριν τη χαιρετίσει εγκάρδια όπως πάντα!
- Γιατί κορίτσι μου, τι σου έκανα;
- Επειδή δεν έκανες!
- Τι δεν έκανα που έπρεπε να κάνω;
- Ανάρτηση!
Η ψυχή της που είχε φύγει πέρα απ' το γαλάζιο της θάλασσας, βρήκε επιτέλους το δρόμο της επιστροφής... 
- Μπα σε καλό σου! Σήμερα λογαριάζω να στρωθώ, το βραδάκι ως συνήθως!
- Έτσι μπράβο! Έλα τώρα να σε φιλήσω αγάααααααπη μου!
Μανία που είχε αυτή η κοπέλα με την "Αιώνια Γυναίκα!" Αγαπούσε τόσο το σεργιάνι στα σοκάκια της Πόλης και της Σμύρνης κι αδημονούσε για την εξέλιξη κάθε αισθηματικής ιστορίας. Η Μαίρη καμία σχέση δεν είχε με τη γη της Ιωνίας, εκτός από την πολύ φιλική σχέση που είχε από χρόνια με την κυρά-Ανθούλα την Πολίτισσα. Χάρη σ' εκείνη γνώρισε τη Σουλτάνα, την αδερφή της και σιγά σιγά όλο τους το σόι σχεδόν. Τις ατέλειωτες ώρες του καφέ με το κλασικό γλυκάκι κουταλιού, άκουγε με πολλή προσοχή τις ιστορίες από εκείνα τα χρόνια.
Κι όταν καθόταν στο τραπέζι με τους ωραίους μεζέδες και τα πάντα με φρέσκο βούτυρο μαγειρεμένα υλικά, ταξίδευε μαζί τους στα σοκάκια και μάθαινε για τα γυναικεία κόλπα και τερτίπια που χρησιμοποιούσε κάθε θηλυκό! Μικρό ή μεγάλο, δεν είχε σημασία! Καθαριότητα, νοικοκυροσύνη, φαγάκια νόστιμα που όταν ψήνονταν μοσχοβολούσε το σπίτι κι έκαναν τον άντρα να βλέπει τη σύντροφό του με άλλα μάτια... 
<Γιατί οι παλιές είχανε δίκιο σε ο,τι λέγανε γιαβρί μου! Ο έρωτας να ξεύρεις που περνάει πρώτα απ' το στομάχι! Εμείς οι μεγάλες ξεύρουμε καλύτερα, άκουε που σε λέγω κοκόνα μου!
Διες το πρόσωπο του αντρός πως γένεται, αλλάζει άμα τόνε ταΐσεις φαγάκι καλό, διες το κι άμα τον δώκεις κάνα παλιόφαγο πως είναι κατσούφης κι αφχάριστος! Απόλαυση είναι το φαγάκι και σ' ερωτεύεται ακόμα πιο πολύ! Έχω να σε πω πολλές ιστορίες τέτοιες!
Η γυναίκα δεν πρέπει μόνο στοις τζιλβέδες να είναι καλή, αμά σε ούλα της! Νοικοκυρεμένη κι όμορφη να δέχεται τον άντρα, μήτε τηγάνι να μυρίζει, μήτε σκόρδα και κρομμύδια, μήτε λαδίλα, γι αυτό ο τέντζερης πρέπει να μπαίνει πιο νωρίς, να έχει ώρα να συγυριστεί κομμάτι, να τη βλέπει και να τη λιμπίζεται για...>
Κι εκείνα τα μυστικά ομορφιάς που έκαναν το δέρμα απαλό, δροσερό, μυστικά που μύριζαν βότανα και τριαντάφυλλο, αγνό λαδάκι, μελισοκέρι, παχύ καϊμάκι, φρέσκα φρούτα εποχής και δροσερό αγγουράκι... Μυστικά που ξεγελούσαν τον εχθρό κάθε γυναίκας, το χρόνο... 
Τα διάβαζε η Εύα και το μυαλό της έπαιρνε δεκάδες στροφές! Χάρη στη γοητευτική φωνή της, έκανε εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο παρέα με άλλα δυο κορίτσια.
Υποθέσεις που αφορούσαν τις γυναίκες και όχι μόνο, άκουγαν οι ακροατές κάθε Τρίτη. Παρουσίαζε τα πάντα ενδιαφέροντα θέματα με πάθος κι αυθορμητισμό που σε καθήλωνε, συνοδευόμενα με εξαιρετικές μουσικές επιλογές.
- Βιβή, σκέφτομαι να αφιερώσω κάποια ώρα στα μποτέ της Ανατολής... 
Το μικρό Σπιρτόκουτο που μόνο ταπεινό κι ανάξιο λόγου δεν ήταν, πέταξε τη σκούφια του!
- Αμέ! Πολύ ωραία ιδέα! Θα ετοιμάσω το μουσικό χαλί!
- Σαν τι σκέφτεσαι;
Μμμμ... Τα μαγευτικά νερά του Βοσπόρου, όσα έχουν μείνει δηλαδή, γιατί έχω βάσιμες υποψίες ότι τα ήπιε ο Ιωαννίδης και...
- Και;
- Και... Και... Και... Ένα καναρίνι και τον Καϊκτσή, ναι! Για φαντάσου συνδυασμό! Καλά ε, φτιάχτηκα τώρα! 
Δυο κουβάδες καφέ ήπιε μέχρι να το τελειώσει! Το αποτέλεσμα όμως ήταν υπέροχο! Μέχρι και η συχωρεμένη η γιαγιά της η Ιουλία από το Αϊβαλί την καμάρωνε ξαπλωμένη αναπαυτικά στο γαλάζιο της σύννεφο! Σοφή γυναίκα! Ορμήνευε τις νέες με τον πιο χαριτωμένο τρόπο.
< Ο άντρας που θέλει μια γυναίκα, πρέπει να ξοδεύει παράδες γιαβρί μου, βασίλισσα να την έχει και να μην τη λείπει τίποτα!>




Μαράκι μου, τι έχεις μέσα στο σακουλάκι;
- Σπόρους μελιτζάνας τσακώνικης! Βιολογικοί, χωρίς φυτοφάρμακα που ξέρεις πόσο είναι καταστρεπτικά για την υγεία. Αν δοκιμάσεις θα ξετρελαθείς από τη νοστιμιά τους!
Δοτική, με την αγάπη που μοίραζε απλόχερα χάριζε κι ο,τι ήταν πολύτιμο για τη διατροφή των φίλων της. 
Η Εύα εξηγούσε τις θαυματουργές ιδιότητες ενός μανιταριού με πρωτότυπο όνομα. Κινούσε με χάρη τα χέρια μιλώντας, που κατέληγαν στα λεπτά και μακριά της δάχτυλα με τα πάντα περιποιημένα νύχια. 
Η Μαρία την παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν άκουσε δε ότι βοηθάει και στο αδυνάτισμα, άστραψαν τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια της! 
Λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας, δεν έχανε την ευκαιρία να γευτεί πικάντικα μεζεδάκια και παραπονιόταν άδικα βέβαια για δυο κιλάκια που είχε πάρει. Νταρντάνα, εντυπωσιακή, γυναικάρα με τα όλα της! Σταύρωσε με χάρη τα μακριά χυτά πόδια της κι οι υπόλοιποι πελάτες βλέποντας τις θεσπέσιες γάμπες της έπαθαν εξόφθαλμο! Πού να καταλάβει τι προκαλούσε... 
Μια μέρα γυρίζοντας απ' τη δουλειά της, τόλμησε κάποιος να της κολλήσει και του έριξε τακουνιά με τη γόβα της στο κεφάλι που τον έστειλε στα επείγοντα του Γενικού Κρατικού... 
Το ασίγαστο πάθος των κοριτσιών για την κουζίνα, τις οδήγησε σε δρόμους διαδικτυακούς. 
Ένα blog με συνταγές μαγειρεμένες με πολλή αγάπη και μεράκι, μυστικά για να πετύχει ακόμα και το πιο περίπλοκο, μπελαλίδικο ή απλό φαγάκι και να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά ή το δύσκολο και κακόφαγο παιδί. 
Συνταγές που κάλυπταν όλα τα γούστα, δοσμένες με λεπτομερείς οδηγίες για κάθε φαγητό, γλυκό ή ποτό και εικόνες ζηλεμένες που έκαναν καλονοικοκυρά ακόμα και την πιο άσχετη με την κουζίνα γυναίκα. Ποια θα μπορούσε ν' αντισταθεί βλέποντας τα υπέροχα δροσερά γλυκά, τις τούρτες, τα σιροπιαστά...
Κι εκείνα τα πεντανόστιμα μερακλίδικα πιάτα με όλων των ειδών τα ψητά και κοκκινιστά με τα πρωτότυπα συνοδευτικά..
Οι καλοδεμένες σάλτσες, τα λαδερά, οι πίτες... Λικέρ σε ωραίες καράφες, χυμοί, εδέσματα για κάθε εποχή, κάθε γιορτή, κάθε μέρα... Πού είσαι Σουλτάνα να δεις μαγειρέματα!
Πρόθυμες πάντα να δεχτούν ιδέες για γευστικά ταξίδια κι από τα πιο μακρινά μέρη, άνοιξαν την αγκαλιά τους σε όλους. Συνταγές φτιαγμένες απ΄την καρδιά τους! 




Η Έλενα ήπιε απολαυστικά την τελευταία γουλιά φραπέ που είχε μείνει στο ποτήρι.
Καθισμένη δίπλα στη Μαίρη, της εξηγούσε την καθημερινή τους δραστηριότητα. Ακούραστες όλες μαγείρευαν και φωτογράφιζαν τα λαχταριστά πιάτα κι εκείνη αναλάμβανε τις αναρτήσεις.
- Χαλάλι οι ώρες που περνάω, η αγάπη όλων σας με αποζημιώνει!
Η Μαρία τίναξε ένα μυγάκι που είχε καθίσει στο κομψό της μαύρο φόρεμα και μπήκε στη μεταξύ μας συζήτηση.
Μαιρούλα μου κι εγώ την αποζημιώνω και με το παραπάνω! Για τα κουλουράκια που δεν προλαβαίνω να βγάλω από το φούρνο κι ορμάει στη λαμαρίνα δε θα πω, όμως κοτζάμ γουρουνάκι έβαλα στη σούβλα για να την ευχαριστήσω! Ξέρεις τι τράβηξα μέχρι να το ετοιμάσω; 
Το Ελενάκι - ζουζουνάκι έσκασε στα γέλια! 
- Έτσι είναι, θα πω το σωστό! Θα πω όμως και την ψυχική οδύνη που πέρασα, πιστεύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα... 
- Μια χαρά είμαι εγώ, εσύ ωραία μου κυρία βαρυστομάχιασες που το ξεπέτσιασες πριν την ώρα του και...
- Στάσου βρε Μαράκι μου να πω στη Μαιρούλα τι ακριβώς έγινε! Πήγαμε λοιπόν στο σπίτι της για να φάμε γουρουνόπουλο στη σούβλα. Κι εκεί που καθόμουν αμέριμνη Μαιρούλα μου, 
ακούω στη διαπασών τη μουσική από τον κουρέα της Σεβίλλης να παρεμβάλλει το Νικολάκη! Τι ποιο Νικολάκη ρωτάς καλέ κι εσύ, το Βέρτη λέμε! Βγαίνει λοιπόν η Μαρία μας ακονίζοντας ένα ξυράφι νααααααα τόσο με το συμπάθιο, κοιτάζει το γουρούνι με βλέμμα δολοφονικό κι αρχίζει το "λα λα λα λαααααα λα λα λα λα λααααααααα Figaro Figaroooo Figaaaaaaaaaaroooooooo!!!" 
- Χα χα χα χα χα! σείστηκε το τραπέζι από τα γέλια!
- Άστα Μαιρούλα μου, σκιάχτηκα η γυναίκα σου λέω! Κι επειδή εγώ καθόμουν δίπλα στο γουρουνάκι που ήταν τόσο ήσυχο το καημένο, ούτε πλευρό δε γύρισε, ούτε ένα γρουτς γρουτς δεν έκανε να φανταστείς, σα να μην υπήρχε ένα πράγμα και...
- Συγγνώμη, ζωντανό ήταν κι είχε απλώσει την αρίδα του αμίλητο κι ακούνητο;
- Όχι βρε, σφαγμένο! Αλλά για σκέψου όμως να είχε γίνει ζόμπι, θα καθόταν έτσι;
- Σωστό κι αυτό... Παρέδωσε το πνεύμα του κι ετοιμαζόταν να παραδώσει και το σώμα του...
- Ναι, ναι! Βλέποντας λοιπόν τη Μαρία μας με το ξυράφι στο χέρι, ύφος ολίγον από Γκιωνάκη σ' εκείνη την ταινία που είχε τις αδερφές και τη γεροντοκόρη θεία ανύπαντρες κι εκείνος πάλευε για το μεροκάματο στο κουρείο, δεν αποφάσισε να γίνει η ωραία του κουρέα που ξύριζε τους γείτονες κι εκείνη προσπαθούσε ν' αποκαταστήσει το γυναικομάνι μπας και δει επιτέλους στεφάνι στο κεφαλάκι της, αλλά ανέλαβε τα δικά του καθήκοντα! Έγινε δηλαδή μπαρμπέρης! 


- Μισό γιατί σ' έχασα... Αποφάσισε δηλαδή να ξυρίσει τους άντρες της παρέας;
- Όχι καλέ, το γουρούνι! 
Παρντόν;
- Μάλιστα, αυτό που ακούς! Μέχρι να καταλάβω τις προθέσεις της και να βεβαιωθώ ότι δεν πέρασε αεροπλάνο και την ψέκασε με χημικά, έχασα δέκα χρόνια απ' τη ζωή μου! Την έταξα στην Έλωνα να τη γιατρέψει, λαμπάδα ίσα με το μπόι της θα πάω...
Μαράκι μου; Για πες κορίτσι μου τα περί... ξυρίσματος του γουρουνιού που δεν έγινε ζόμπι! 
Τίναξε το μαλλί με χάρη και γέλασε με το αθώο ύφος της Έλενας.
- Θα στα πω εγώ καλύτερα για να καταλάβεις! Από καιρό έψαχνα να βρω ένα γουρουνάκι για να το βάλω στη σούβλα. Μικρό και τρυφερό, μέχρι δώδεκα κιλά, σαν κι αυτό που κυνηγάει μόνιμα ο Κακός Λύκος, όχι της Βιβής, αυτός είναι καλός, τον άλλο λέω, καταλαβαίνεις... 
- Ναι, προσπαθώ δηλαδή...
Ουφφφφφ... Πολύ με κουράζεις... Βάφε βάφε τόσα χρόνια το μαλλί κι εσύ, αυτά παθαίνεις! Τέλος πάντων... Αφού λοιπόν επικοινώνησα με κάποια πολύ καλή κυρία που έχει φάρμα και συνεννοηθήκαμε, μου το έστειλε στο σπίτι.
- Ζωντανό;
- Να σου πω... Μήπως ήρθε ο καιρός ν' αλλάξεις χρώμα στα μαλλιά σου; Αφού βλέπεις ότι το ξανθό δε σε θέλει... Μα είναι δυνατόν να μου το έστελναν ζωντανό βρε συ; Πού έμπλεξα η γυναίκα... 
Το παρέλαβα, ναι ναι, σφαγμένο σου είπα κι οι υπόλοιποι έβαλαν τη φωτιά. Το πλύναμε καλά καλά μέσα κι έξω κι εγώ ανέλαβα το ξύρισμα για...
- Για γαμπρός πήγαινε;
- Καταραμένο οξυζενέ! Για να φύγουν οι τριχούλες που είχαν μείνει μετά το σφάξιμο βρε! Όχι, δεν έβαλα πριν σαπουνάδα με πινέλο, ούτε αφρό ξυρίσματος, άιντεεεε! Εκείνη τη στιγμή λοιπόν έπαθε το Ελενάκι σοκ όταν με είδε με το ξυράφι στο χέρι! 
- Όχι κι άδικα βέβαια... Έριξες και τον Κουρέα της Σεβίλλης κι ήρθε κι έδεσε!
Εμ... Μισές δουλειές θα έκανα; Το περιποιήθηκα όπως έπρεπε, έριξα και στην κοιλίτσα του χοντρό αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη και του έραψα την κοιλιά. Όχι, δεν έκανε καισαρική, σύνελθε! Το δέσαμε καλά και το περάσαμε στη σούβλα...
Οι άλλοι είχαν στήσει το χορό γύρω του κι έβγαζαν κραυγές σαν κανίβαλοι, πού να στα λέω...
Μέχρι να μπω μέσα για να φέρω το αλατοπίπερο όταν ψήθηκε για να σερβιριστούμε, είχαν ορμήσει και το καταβρόχθιζαν, τόσο ωραίο έγινε, λουκούμι! 



Η χαρούμενη κοριτσοπαρέα χωρίστηκε με την υπόσχεση να βρεθούν ξανά το συντομότερο. 
Η Έλενα φτάνοντας στο σπίτι, έβγαλε από τον καταψύκτη ένα αρνίσιο μπούτι που θα έψηνε την επόμενη για το μεσημεριανό τους φαγητό και φόρεσε τα αγαπημένα ροζ πυτζαμάκια της με τα αρκουδάκια. Μάζεψε τον πλούσιο ξανθό της χείμαρρο στην κορφή του κεφαλιού κι άνοιξε το laptop.
- Μαμά;
- Παλικάρι μου! 
- Τη μπλε μπλούζα θέλω να...
Πλυμένη και σιδερωμένη στην έχω λεβέντη μου! Θα βγεις;
- Ναι...
- Μήπως πεινάς, να σε σερβίρω;
- Όχι, έφαγα λίγο πριν έρθεις! 
Του έστειλε φιλί τρυφερό, μαμαδίστικο και χάθηκε στα αμέτρητα μηνύματα ενθουσιασμού και αγάπης. Η ψυχή της γέμισε χαρά και ξεκίνησε το σεργιάνι σε πολλές άλλες αγαπημένες δεινές μαγείρισσες που κατέθεταν κι αυτές τις συνταγές τους με μεράκι. Νοστιμιές πολλές!
Το τηλέφωνο χτύπησε και στη γλυκιά φωνούλα της που απάντησε άκουσε δυο καλές φίλες που είχαν στρωθεί στην κουζίνα κι είχαν απορία σχετικά με το σοτάρισμα ενός φαγητού.

- Άρπαξε και μυρίζει άσχημα; Πού είχατε το μυαλό σας βρε; ​Εννοείται ότι το laptop είναι μακριά και το facebook κλειστό, γιατί έχουν καεί φαγητά και γλυκά πολλά! 








Η συγκεκριμένη ανάρτηση όσον αφορά τα γεγονότα εννοείται ότι έχει γραφτεί με χιουμοριστική, πειρακτική διάθεση!   


















 

21 σχόλια:

  1. γραφεις υπεροχα! παραμυθενια! ακομη και στο χιουμορ!
    μπραβο φιλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκό μου κορίτσι σ' ευχαριστώ από καρδιάς!
      Πολλά μπράβο σε σένα για την ευαισθησία που σε διακρίνει και την αγάπη που χαρίζεις!

      Καλό Σ/Κ
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Αααααααααααααααα!!
    Μαιρούλα μου, ζουζουνίτσα μου, αγαπουλίτσα μου!
    Τι γλυκά και τρυφερά που μας παρουσίασες!!!!
    (εμένα φυσικά με παρουσίασες ως την καλυτερότερη, που εννοείται και είμαι χα χα χαααα Τώρα, τώρα θα καταφτάσει και η Μαρία και τι έχω να ακούσω με αυτά που λέω:P)
    Σε αγαπάμε πολύ πολύ πολύ όλες και ανυπομονούμε για το επόμενο καφεδάκι μας!!!
    Φιλιάααααααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου, ζουζουνάκι μου, αγαπουλάκι μου!
      Γλυκιές και τρυφερές είσαστε όλες μωρό μου, πως θα μπορούσα να σας παρουσιάσω διαφορετικά;
      Δε θα ακούσεις τίποτα από το Μαράκι μας γιατί την εκθειάζω και χαλάλι η ψυχική οδύνη που πέρασα όταν απείλησε να με σκοτώσει... Ξέρεις ότι ο συγκεκριμένος διάλογος είναι αυτούσιος κι εγώ επίσης την απείλησα ότι θα την κάνω ανάρτηση! χα χα χα!
      Κι εγώ σας αγαπώ πολύ, ασφαλώς και θα πιούμε το επόμενο καφεδάκι, ετοίμασε μαγουλάκια για τσίμπημα παρακαλώ!

      Φιλάκια πολλά, καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  3. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!!!! είσαι απίστευτη !!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ !!!! λατρεμένη η γραφή σου !!!!!!

    δεν σου λέω σήμερα τίποτα για το πόσο γλυκομιλάς για την Ελενα στην αναρτηση γιατί περιμένω την επόμενη που φυσικά θα με ..... εκθιάζεις !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν θα υπάρχει δεύτερη, έτσι δεν είναι Μαράκι μου ???? ετσι και πεις όχι θα μπαίνω κάθε μέρα εδω μέσα και θα σου αφήνω στα σχόλια copy απο το you-tube με το αστέρι !!!!!!!!!!!!!!!!!!! κανονίσου !!!!!!!!!!

    Εσύ είσαι το αστέρι και όχι αυτό του Βέρτη !!!

    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ και σ'αγαπάω ομοίως !!!!!

    καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε καλώς το Μαράκι μου που ήρθε φορτσάτο!
      Γλυκομιλώ για το Ελενάκι και για σένα δε λέω τίποτα???
      Γυναικάρα με τα όλα σου σε είπα, νταρντάνα σε είπα, για τις υπέροχες χυτές γάμπες σου είπα, έχεις και παράπονα; Δε θα σου απαντήσω αν κάνω κι άλλη ανάρτηση, αυτό είναι μυστικό του... επαγγέλματος, το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι αφορμές για... υλικό έχω πολλές... χε χε!
      Το αστέρι του Νικολάκη είσαι ΕΣΥ λέμε, για σένα το έγραψε ο άνθρωπος!

      Πολλά φιλάκια κοριτσάρα μου όμορφη, καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  4. α! ξέχασα να σου πω Μαιρούλι μου ότι αυτό που σ'εσωσε στα προηγούμενα που σου λέω, είναι ότι έγραψες ότι πήρα μόνο 2 κιλάκια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! το έσωσες τελευταία στιγμή !!!! χαχααχαχαχαχαχχαχαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα την αλήθεια και μόνο είπα είπα Μαράκι μου!
      Τον κακό χαμό έφερες για δυο κιλάκια που ούτε καν φαίνονται! Τις δικές σου καμπύλες πολλές τις ζηλεύουν, τι να λέμε τώρα...

      Άσε τα χαχαχαχααααααα κι ετοίμασε κάνα σάμαλι που έχεις ειδικότητα, άιντεεεεεε!!!

      Διαγραφή
  5. Μπα παναθεμά σε...είσαι εντελώς τρελή...!!!
    Που μ'έκανες μαρή να αφήσω ούλες τις δουλειές μου και να διαβάζω μέχρι να φτάσω στην τελευταία λέξη...Με το μαντήλι στο χέρι έμεινα...Κορόμηλο το δάκρυ,πόνεσαν οι κοιλιακοί μου - μη πω και οι κολιακοί μου - από τα γέλια...
    Ήταν και κάτι γείτονες δίπλα,που μ'έβλεπαν να χτυπιέμαι μόνη μου και έτοιμοι ήταν να φωνάξουν τους ανθρώπους με τα άσπρα...
    Εγώ μαρή είμαι η μικροκαμωμένη με την παιδική φατσούλα...???
    Τ'ανάσκελα έπεσα η γυνή...
    Πάω να το κοτσάρω στις σελίδες μας ,κρίμα να πάει τόσο γέλιο χαμένο και να μην το μοιραστώ...

    Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στα συνμέλη,μια τεράστια αγκαλιά και 1000 ζζζζζζζζζζζβουριχτά φιλιά σε σένα για την...υπομονή σου...Σε αγαπάμε όλες πολύ...♥ ♥ ♥ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντί να λες κι ευχαριστώ που ήμουν η αιτία να κάνεις κοιλιακούς και κολιακούς, πρόσφερες και σούπερ θέαμα στους γείτονες, θα τ' ακούσω κι από πάνω;
      Μωρέ μπράβο, καλή είσαι ελόγου σου! χα χα χα!
      Δεν είσαι η πιο μικροκαμωμένη από τα άλλα κορίτσια με παιδική φατσούλα; Μήπως έγινες απότομα αφροκαμήλα με χοντρομουράκλα; Στείλε φωτογραφία να δω πόσο άλλαξες, όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά να μη σε λέω μπουμπού και ρεζιλεύομαι...
      Κοτσάρισέ το όπου θέλεις, σκασίλα μου μεγάλη και δέκα παπαγάλοι! χα χα χα χα!!!

      Κι εγώ σας αγαπώ Βιβουλίνι μου, φιλάκια πολλά, χαρούμενο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  6. Αχαχαχααά! Άπαιχτη είσαι Μαιρούλα, άπαιχτη!! Ακόμα κλαίω από τα γέλια!! Γυμναστική για τους κυλιάκούς μου, που λέει και η Βιβή, η σημερινή σου ανάρτηση!! Όχι ότι δεν την χρειάζονται δηλαδή!! Με εκείνο δε το " η λεπτή ομορφιά και η γλυκύτητα της Ειρήνης, παρέπεμπε σε ηρωίδα του Ξενόπουλου", κόντεψα να πέσω από την καρέκλα!! Να είσαι καλά Μαιρούλα μου με την γλαφυρή σου πένα!! Από τις καλύτερες αναρτήσεις σου η σημερινή! Όχι μόνο γιατί αναφέρεσαι στα κορίτσια των Συνταγών της Καρδιάς με περισσή αγάπη, αλλά κυρίως για το γέλιο που μας χάρισες!!
    Πολλά φιλιά!! Σμουάτς, σμουάτς!
    Πολλά φιλιά!! Σμουάτς, σμουάτς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαις από τα γέλια και γυμνάζεις κοιλοκολιακούς κι εσύ Κλέλια... ε.... Ειρηνάκι μου ήθελα να πω...
      Σιγά σιγά τις ασκήσεις, μη μας πέσεις από την καρέκλα και να δούμε μετά ποια θα μεγαλουργεί στην κουζίνα...
      Η αγάπη μου είναι δεδομένη για όλες σας καρδούλα μου, να είσαστε πάντα καλά και να γελάτε πάντα!

      Καλά να περάσεις το Σ/Κ
      Πολλά πολλά σμμμααααααααααατςςςς!!!

      Διαγραφή
    2. Ωραία περνάτε Μαίρη μου με τις φίλες σου και πολύ πιο ωραία ΄μας τις παρουσίασες!
      Κρίμα να μένω επαρχία να μη σας γνωρίζω :((

      Πάντα τέτοια όμορφα εύχομαι
      Με πολλά φιλιά θαλασσινά!

      Διαγραφή
    3. Ζουζούκα μου, είναι πάντα πολύ ευχάριστη η παρέα των κοριτσιών! Όσες φορές έτυχε να βρεθώ μαζί τους, γέμισα θετική ενέργεια, κέφι κι αισιοδοξία, άσε που δίνουν άλλες διαστάσεις στην καθημερινή προετοιμασία του φαγητού!
      Αν δεις τραπέζια ενωμένα κι ένα μπουκέτο κορίτσια γελαστά που πειράζουν η μια την άλλη, θα έχουν έρθει για καφεδάκι με λουκουμάκι Συριανό!

      Πολλά φιλάκια, χαρούμενο μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  7. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ!!!! ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Με όμορφα, γλυκά και χαρούμενα κορίτσια, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το κείμενο!

      Καλό μήνα, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Μαίρη! πολύ όμορφο κείμενο... γράφεις συναρπαστικά!! Πέθανα στο γέλιο... να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κικίτσα μου όμορφη, αγαπημένη μου μαγείρισσα!
      Πάντα να πεθαίνεις στο γέλιο και να είσαι χαρούμενη και τόσο όμορφα δημιουργική!

      Καλό Σ/Κ
      Φιλάκια!!!!!

      Διαγραφή
  9. Ακου τωρα να δείς.. που λές ...Μαιρούλα μου.... ετοιμαζω καφεδακι.. απογευματινό...να το απολαύσω και σκέφτομαι δεν πεταγομαι μεχρι την Αιώνια να διαβάσω κανένα καινούργιο σίγουρα θα έβαλε...αμ ...τι τό θελα η γυναικα... μου βγήκε ο καφές απο τα ρουθούνια απο τα γέλια.. δεν παιζεσαι λέμε Μαιρούλα μου οπως και όλες οι τρελλές μαγείρισσες που ήταν μαζί σου..!!! με τη γλαφυρή γραφή σου.. με πήρες και μενα απο το χέρι και με εβαλες στην παρέα σας.. φανταζομαι...χι.χιχ. ...τι φανταζομαι δηλαδή που ξερω απο χέρι.. έτσι που τα διηγήσε πως περάσατε υπέροχα..και ναι.......γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ζηλέψαμε.. και την παρέα και τα καφεδακια..χι.χιχ. εκτος την ζήλεια και ενα αλλο συναισθημα ένιωσα.....μεγάλη χαραααααααααααα!!!! μια μεγαλη αγκαλια για όλες και για σένα που καθε φορά..ταξιδευουμε με τις ιστορίες σου... να είσαι καλα και να έχεις ενα ομορφο και χαρούμενο μήνα.. παντα να έχεις αφορμες να χαμογελας... φιλάκιαααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα μου, πού να ήξερα ότι παραλίγο να σε πνίξω με τον καφέ η κακούργα; χα χα χα!
      Η συγκεκριμένη συνάντηση με τα κορίτσια έγινε πέρυσι, όχι ότι δεν τις έχω ξανασυναντήσει βέβαια.
      Όταν το Μαράκι με το που με είδε φώναξε και με τρόμαξε που δεν ήξερα γιατί με απειλεί, της λέω θα σε κάνω ανάρτηση! χα χα χα!
      Το θέμα είναι βέβαια ότι οι ιστορίες εδώ ακολουθούν η μια την άλλη κι έτσι έμεινε πίσω, κατάλαβες; Σιγά όμως μη μου γλύτωναν οι αγαπημένες μου, έτσι ξαφνικό τους ήρθε...χα χα χα! Είναι αξιολάτρευτες, πειράζει η μια την άλλη και γίνεται χαμός!
      Ανταποδίδουμε τη μεγάλη αγκαλιά μέχρι να τη δώσουμε κι από κοντά, λίγες ώρες μας χωρίζουν και να δεις που θα βρεθούμε όλες κάποια μέρα!

      Σ' ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και τα τόσο γλυκά σου λόγια, φιλάκια πολλά, χαρούμενο μήνα!

      Διαγραφή