.

.
.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ορίστε γαμπρός, μάλαμα!




- Ήβαλα το λύκο να φυλάει το πρόβατο Ασπασία; 
- Χα χα χα! Σου μοιάζω για λύκος; 

Ο Τέλης έβαλε κι άλλο πάγο στο πρόσωπο του Στάθη και σιγά σιγά το πρήξιμο υποχώρησε. Αμήχανος καθόταν στην άκρη της πολυθρόνας και χαμογελούσε δειλά στην Αννίκα που δεν είχε σταματήσει το κλάμα. Η Σασώ δίπλα στη Λούλα, τη σκούνταγε συνέχεια για να σταματήσει να τα βάζει με την Ασπασία.
- Ωραία πράματα! Εγώ να κοιμούμαι ξέγνοιαστη που ήρχεται να σ΄ ηκάμει παρέα κι αυτή να τραβιέται με άντρα και να φιλιέται στσι γωνίες! Κι εσύ Στάθη, τίποτις δε σέβεσαι; 

- Γιατί το λέτε αυτό κυρία Λούλα; Σας σέβομαι πολύ κι εσάς και το σπίτι σας και την κόρη σας...
- Μμμμμ... 
- Και θέλω να σας πω ότι αγαπιόμαστε και θα παντρευτούμε!
- Κι η μάνα σου; Αυτήνε την ησκέφτηκες αγόρι μου, που θα κάμει το κακό το μεγάλο; Δε σ' έχει γι' άλληνα;

- Για καμιά δε με έχει η μάνα μου και λόγος δεν της πέφτει! Εγώ την κόρη σας θέλω κι αυτή θα πάρω! Θα έρθω με τον πατέρα μου να τη ζητήσουμε επίσημα! 
- Ζήτα του συγγνώμη μωρή Λούλα που τον ήριξες μπουνιά! σφύριξε μέσα απ' τα δόντια της Σασώ.

- Σταμάτα κι εσύ, σκούντα και σκούντα συνέχεια! Μπρε Στάθη, συχώρα με, αμά με ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι... Μικρή είναι, σπίτι τίμιο είμαστε κι αρχές καλές την ηδώκαμε,  δεν ηπερίμενα η έρμη να ιδώ τέτοιο πράμα... Φόβος μεγάλος μ' ήπιασε...
- Κι όποιον φοβάσαι τον πλακώνεις Λούλα; Βρε Στάθη, σκέφτηκες καλά τι πας να κάνεις; Χα χα χα! 

- Ωραίο αστείο Τέλη! Για τέτοια μ' έχεις; Μάνα είμαι μπρε, τι ήθελες να κάμω, να τσ΄ηδώκω και την ευλογία μου να βγάνουνε τα μάτια τσους; Ιδέτε αναισθησία, κακανίζουνε κι από πάνου!

Σε λίγη ώρα είχαν όλοι ηρεμήσει κι έκαναν σχέδια για το γάμο. Η Ασπασία θα τους άλλαζε τα στέφανα.
- Άντε, γρήγορα γρήγορα, μη παραφουσκώσω και δε μπορώ να φορέσω κάτι επίσημο! Με φαντάζεστε με την κοιλιά εκεί και τη μακριά τουαλέτα με τα τακούνια; Μωρέ θα κάνουμε ένα γάμο που θα αφήσει εποχή! Την εκκλησία ολόκληρη θα στολίσουμε, ε Τέλη μου; 
- Μπρε Ασπασάκι, άσε να ιδούμε πρώτα πως θα καταφέρει ο Στάθης τη μάνα του... Έπειτα είναι κι ο πατέρας του, ταξιδιάρης άθρωπος ακόμα δεν ήρτε, μη τον ηβάλει ο γιος του το μαχαίρι στο λαιμό. Ας έρτουνε με το καλό να τα μιλήσουμε στο σπίτι, ο Χαρίτος δεν έχει ιδέα κι αυτός... Να λευτερωθείς με το καλό κι εσύ και βάλε ό,τι θέλεις σαν κουμπάρα! 
- Πρώτα ένα ταξίδι θα κάνω και μετά ο γάμος μας! Κυρία Λούλα, μη σας στεναχωρεί τίποτα, εγώ θα τα κάνω όλα!
- Ορίστε γαμπρός, μάλαμα!  Καλά, θα τα κανονίσετε όταν θα είσαστε έτοιμοι.  Αλλά να, είναι που απ' τη χαρά μου δεν κρατιέμαι!

Η Σασώ τινάχτηκε ξαφνικά βάζοντας τις φωνές.
- Καλέ! Τσοι άλλοι ηρωτευμένοι ηξεχάσαμε! Ιδές που για άλλο γάμο ήρταμε εδώ κι άλλος μας έλαχε! Που λέτε, ο Παρασκευάς ήκλεψε τη Μαγδαληνή και θέλει να την ηστεφανώσει!
Ένα τσαγερό γεμάτο από το αρωματικό ρόφημα τους έκανε παρέα όσο προσπαθούσαν να βρουν μια άκρη και για το άλλο ζευγάρι.


- Ετούτο τ' αποψινό, κανείς δεν το περίμενε! Είδες μπρε Λούλα πως ήρτανε τα πράματα; Μωρέ, καλά το έλεγα που αυτά τα δυο θα παρθούνε! Καλό παιδί, σωστό κι ημετρημένο!
- Να ιδούμε Σασώ μου, να ιδούμε... Αχ εσύ μικρή, ο Θεός μαζί σου και καλά κουράγια με την πεθερά που θα κάμεις! Ποιος ημαζώχνει τον στόμα τση τώρα... Σε καμιά ώρα θα πάμε τη Μαγδαληνή στης θειας το σπίτι. Το ξημερώσαμε που το ξημερώσαμε, καφέ θα ψήσω και θα τα μιλήσω με το μπαμπά και τη γιαγιά σου άμα γυρίσουμε... 
Ο Παρασκευάς τις παραμόνευε, κοιτάζοντας συνέχεια την αυλή. Ο Χαρίτος τους πήγε μεζέ και κρασί κι υπαγόρευε στη Μαγδαληνή που έγραφε το γράμμα για τους δικούς της.
- Αυτά είναι καλά μαντάτα! Άιντε κόρη μου, με το καλό! Μπρε μπρε μπρε, διπλές χαρές θα έχομαι! 

Αφού φυγάδευσαν την κοπέλα, στρώθηκαν όλοι στην αυλή. Το γράμμα θα το πήγαιναν η Λούλα με τη Σασώ και θα έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να τους μεταπείσουν. 
- Σκέβου τη μάνα τση άμα μάθει για τη δικιά σου κόρη! Αξιωματικός με τίτλο και σκολειά πλερωτικά, με την Αγγλικήν και τη Γαλλικήν να μιλάει φαρσί και να τα ηκάμει ούλα τως κι εκείνης η μοσχαναθρεμμένη με προίκα τρανή να ηπαίρνει το μπουζουκτσή! Χα χα χα! 
- Τυχερά είναι ούλα στη ζωή Σασώ μου, τυχερά... Τι να ηγίνεται κει πέρα άραγες; Μπρε, λες να τον αλλάξει γνώμη και να την απαρατήσει την Αννίκα; Παναγιά μου, όσο το σκέφτουμαι...
- Σους μπρε, τι λόγια είναι αυτά; Όλα καλά θα πάνε, θα ιδείς! 
Οι γονείς της Μαγδαληνής ίσα που καταδέχτηκαν ν' αλλάξουν λίγες κουβέντες με τις δυο γυναίκες.
- Εμείς ηκάμαμε το χρέος μας! Κρίμας είναι να πάει νύφη η μοναχοκόρη σας χωρίς τσοι γονιοί, σαν την ορφανή... Θα περάσει καλά στα χέρια του, χρυσό παιδί είναι κι αυτός κι η μάνα του! Στον στόμα τη βάνει τη βούκα η πεθερά τση νύφης, τα καλύτερα τήνε δίνει να φάει! Ούλος ο κόσμος φυσάει στο πέρασμα του Παρασκευά να ηξεύρετε! Μακάρι ούλα τα κορίτσια του κόσμου να ηπαίρνανε τέτοιο παιδί! Αμά και δεύτερος στη ζήση δεν υπάρχει!


Η Νάνσυ πηγαινοερχόταν στην κάμαρα σαν το θηρίο στο κλουβί. Μετά από τον απίστευτο καβγά που έκανε στο γιο της, μάζεψε λίγα ρούχα ο Στάθης κι έφυγε από το σπίτι. 
- Πού στα κομμάτια να πήγε ξημερώματα... Εμ...στης Σμυρνιάς, εκεί είναι το μέλι... Μωρέ, θα σας φτιάξω εγώ όλους εκεί μέσα! Από δω τον είχανε από κει τον είχανε, τόνε τυλίξανε σε μια κόλλα χαρτί το βλάκα! Καλά λένε να φοβάσαι τα σιγανά ποτάμια... Είχες κι αυτό τον πατέρα του να πηγαίνει με τα νερά του... Καλό κορίτσι η Αννίκα, φρόνιμο κορίτσι η Αννίκα, τι καλή η Λούλα, χρυσή γυναίκα η κυρά-Διονυσία... Εσύ βρε παλιάνθρωπε θα τα πληρώσεις όλα! Πρώτα όμως θα πάω εκεί και θα τους κάμω μεγάλη ταραχή, πολύ μεγάλη! Ακούς εκεί να κάμω νύφη μου την κόρη της! Να βρει μια κοπέλα της σειράς του, να πω μάλιστα! Όχι την Αννίκα της Σμυρνιάς με το κραγιόν και τα φτιασίδια όλη μέρα, που από το πρωί που ξυπνάει πρωτού φαρμακώσει τον καφέ τση αρχίζει το τραγούδι και δε βάζει γλώσσα μέσα!
Ο Παρασκευάς τον δέχτηκε γελώντας, στο σπίτι που γεννήθηκε ο έρωτάς του για την Αννίκα. Αυτό το παιδί δεν έχανε ποτέ το κέφι του!

- Εμένα δε με θέλει η μάνα της, εσένα δε τη θέλει η δικιά σου! Καλά ήκαμες κι έφυγες, αυτό δείχνει αντριλίκι! Πότε μπαρκάρεις με το καλό;
- Την άλλη εβδομάδα... 
- Άμα δεν πας στο σπίτι σου, μείνε εδώ, η Λούλα δε θα σ' αφήκει έτσι. Θα έρθει κι ο πατέρας σου, να ιδούμε τι θα γίνει... Ε ρε μπλεξίματα! Για γέλια η κατάσταση είναι! Χα χα χα! 


Η κυρά-Διονυσία στέναξε πάλι σκεφτική.
- Ηρχινίσανε να βαρούνε τα όργανα... Δίκιο έχει κι αυτή η κόρη μου, ιδές τώρα πράματα, να φύγει ο γαμπρός απέ τη μάνα του... 
Η μέρα ξημέρωσε βαριά για όλους στην αυλή.  Ευτυχώς που ο Χαρίτος τους είχε πάει ένα γκαζάκι, μπρίκι, καφέ και κάτι να έχουν να φάνε. Οι άλλες γυναίκες αφού ξεπροβόδισαν τους άντρες τους για τη δουλειά, μαζεύτηκαν γύρω από το τραπέζι, να παρηγορήσουν τις τρεις γυναίκες.
- Λούλα, μη γνοιάζεσαι! Ο πρώτος είναι για ο τελευταίος που ήφυγε να πάει στην κοπέλα που αγαπά; Θα σιάξουνε τα πράματα κοκόνα μου, ηρέμησε κομμάτι...
- Τι να ηρεμήσω... Τα φοβούμουνα αυτά τα πράματα κι ακόμα στην αρχή είμαστε... Δυο άντριδοι απάνου, καθένας με τον πόνο του... Ο Παρασκευάς θα πάει στο μαγαζί απόψε, αλλιώτικα δεν ημπορεί να κάμει... Ο Στάθης να ιδούμε με τη μάνα του...
Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει κι ακούστηκε η φωνή της Νάνσυ!
- Το γιο μου θέλω! Πού τον έχετε κρύψει μάνα, γιαγιά και κόρη; Σα δε ντρεπόσαστε να ξελογιάζετε τα παιδιά του κόσμου παλιο...
- Μάζωξε τον στόμα σου κυρά μου, γιατί θα ιδείς μιαν άλλη Λούλα! Τι μας πέρασες μωρή λωλή που θα κρύβαμε το γιο σου, ε; Σ' είπανε τέτοιο πράμα; Εσύ τόνε ήβγαλες απέ το σπίτι σου με τον κακό σου το χαραχτήρα! Ούτε κι εγώ τόνε ήθελα ποτές αυτό το γάμο, δεν έχομε την κόρη μας για πέταμα! 
- Μπα! Λίγος σας πέφτει ο γιος μου;
- Με το γιο σου τίποτις δεν έχω, αμά με σένανε δε θέλω παρτίδες κι εκατό φορές του το είπα, κατάλαβες; Μια καλή πεθερά ήπρεπε να κάμει το κορίτσι μου, την αγκαλιά μας να έχομε ανοιχτή και να περνάμε καλά ούλοι, κατάλαβες τώρα; Δεν ήφταιξα εγώ άμα αυτοί ηγαπηθήκανε, αμά και τι να ηκάμω τώρα; 
- Εγώ ήρθα να τόνε πάρω και να πάμε στο σπίτι μας! Και να ξέρεις ότι θα το διαλύσω το πράμα και δε θα σας περάσει!
- Να τόνε πάρεις κι ό,τι θες να τον ηκάμεις, χάρισμά σου!
Ο Στάθης κατέβηκε και προσπάθησε να ηρεμήσει τη μάνα του.
- Πάμε σπίτι τώρα και να μην ενοχλήσεις ξανά τους ανθρώπους μαμά, δε φταίνε σε τίποτα! 

Δυο μέρες πριν μπαρκάρει και μια πριν το γάμο του Παρασκευά με τη Μαγδαληνή, πήγε με τον πατέρα του και ζήτησαν επίσημα την Αννίκα. Με δαχτυλίδι, γλυκά και λουλούδια τους έδωσε το λόγο του ότι θα την έκανε ευτυχισμένη.
- Λες και το ήξευρες μπρε κόρη μου και τα ητοίμασες... 
Στα παράθυρα άστραφταν τα δαντελένια κουρτινάκια. Το τραπέζι είχε στρωθεί με το καλοσιδερωμένο κεντητό τραπεζομάντιλο και ήταν φορτωμένο φαγητά. Μια ολόκληρη μέρα μαγείρευαν οι τρεις γυναίκες και η Σασώ είχε στείλει στο φούρνο μπακλαβά, που τον έφτιαχνε υπέροχο. Το τηγάνι μπήκε στο σπίτι της, για να μη μυρίσει το δικό τους. Ο παστουρμάς, τα σουτζούκια, τα μπαχαρικά, έφτιαξαν νοστιμιές για τους καλοφαγάδες!
- Καλό ταξίδι Σταθούλη και με το καλό να έρθεις για τα στέφανα! Δε με λες, για σπίτι ησκεφτήκατε τίποτις, πού θα το στήσετε με το καλό; 
- Ευχαριστώ κυρία Σασώ! Εδώ κοντά δεν βρήκαμε σπίτι να μας αρέσει, σε πολυκατοικία έταξα να βάλω την Αννίκα ...

- Σε πολυκατοικία; Πω πω πω μεγαλεία! Εκεί που έχουνε τα διαμερίσματα με τα σαλόνια και τσι βεράντες και το θυρωρό εις τας υποδοχάς! Αχού Λούλα, η κόρη σου σε πολυκατοικία, δεν το πιστεύω! 
- Χτίζεται μία στο Πασαλιμάνι! Είπε ο γιος μου να πάμε με την Αννίκα να δει την περιοχή κι άμα τσ' αρέσει καπαρώνουμε ένα διαμέρισμα μόλις τελειώσει με το καλό! Γεροί να είναι και θα αγοράσουνε δικό τους, όπου αρέσει στο κορίτσι μας!
Η Διονυσία δάκρυσε ακούγοντας πατέρα και γιο να μιλάνε με τόση αγάπη για την εγγονή της... 


Οι γονείς και τα αδέρφια της Μαγδαληνής αναγκάστηκαν να δεχτούν το γάμο τους με βαριά καρδιά. Βούιζαν οι γειτονιές ότι την έκλεψε και τη σπίτωσε και τα στόματα του κόσμου έπρεπε να κλείσουν. Ο Μάνθος με το Χαρίτο τους στεφάνωσαν με όλες τις τιμές κι ακολούθησε γλέντι στο μαγαζί του γαμπρού, που ήταν καλεσμένοι όλοι. Εκεί ευχήθηκαν να ζήσουν οι νεόνυμφοι και ταχεία στέψη στους λογοδοσμένους. Λίγο πριν το γάμο, θα έκαναν κι επίσημο αρραβώνα με βέρες και δώρα. 

Η Νάνσυ κρατούσε ένα δίχτυ με λιθρίνια. Είχε βγάλει τη σακούλα και τα βούτηξε στη θάλασσα, να πάρουν τη μυρωδιά της. Κατεψυγμένα τα είχε αγοράσει για να τα μοιράσει σαν φρέσκα στα προσφυγικά. Τα ξεπάγωνε στο θαλασσινό νερό κι έκανε το κομμάτι της στις γειτόνισσες, ότι μόλις βγήκαν απ' τη βάρκα και τις φιλεύει.
- Καλά τα έπαιρνα από τον ψαρά φρεσκότατα, κράταγα κι εγώ, έδινα κιόλας... Τώρα ο προκομμένος μου δίνει τα λεφτά μετρημένα, μαζεύει για το γάμο λέει... Ακούς εκεί να θέλει ο κανακάρης μου να βάλει την Αννίκα σε διαμέρισμα! Πρώτη εγώ θα πάω και μετά βλέπουμε... Όσο μείναμε εδώ καλά πέρασα αλλά θέλω σπίτι λουξ με όλα τα ηλεχτρικά! Σιγά μην αφήσω έτσι το πράμα... Μωρέ, δεν έπαιρνε τη Μαγδαληνή καλύτερα, με προίκα και μόρφωση η κοπέλα είναι κι από οικογένεια καθώς πρέπει... Καημό κι αυτή η μάνα τση τέτοια κοπέλα και να παίρνει το μπουζουκτσή που του κολλάνε τον παρά στο κούτελο! Δεν πάει να έχει και το μισό μαγαζί δικό του, μπουζουκτσής είναι! Αχ κυρά μου και να ήξερες το πόσο σε καταλαβαίνω... Αυτά τα όνειρα έκαμες για την κόρη σου; Τσάμπα τα πιάνα πήγανε... Με το μπουζούκι δίπλα πάει; Αμ δεν πάει! Με το Στάθη μου θα κάμανε ωραίο ζευγάρι, ίδιοι είναι... Ας εκάμανε γαμπρό τον Παρασκευά οι Σμυρνιές, να είχε και το όργανο η Λούλα που τραγουδάει όλη μέρα! Άκου να κάμω συμπεθεριό μαζί της! Μωρέ κάτι τον κάμανε, δε μπορεί έτσι να τρελάθηκε με τη μικρή... Μέχρι και στο δρόμο έπεσε και χτύπησε στα μούτρα του, έτσι στα καλά καθούμενα... Γρουσούζες όλες εκεί μέσα!
Ο Μάνθος δε μπορούσε να σταματήσει τα νέα της σχέδια. Σκεφτόταν ότι καλό θα ήταν να την καλοπιάσει, μήπως έτσι μαλακώσει κάπως η ψυχή της με το γάμο.
- Να πας σε διαμέρισμα! Κοίτα όμως, τα νοίκια είναι πολύ ακριβά και θα πρέπει να κάμεις οικονομία, αλλιώς δεν τα φέρνω βόλτα...
- Οικονομία; Τώρα θα με μάθεις; Λεφτά να έχω να ξοδεύω θέλω, έγραψα και στο Σταθούλη να μου στείλει!

- Άσε το παιδί, γάμο ετοιμάζει... 
- Μμμμμ... Σιγά, μπας και χάσει τη νύφη και το σόι! Για τα μούτρα τους τόνε μεγάλωσα σα βασιλιά; Για να κάθεται στην αυλή τους με τσι γυναικούλες και να πίνει καφέ; Δεν τους θέλω και θα τόνε χαλάσω το γάμο! Μεγάλη ταραχή θα τους κάμω να με θυμούνται!
- Μια χαρά είναι όλοι! Τυχερός είναι που μπαίνει σε τόσο καλή οικογένεια! Κοίτα καλά κακομοίρα μου γιατί θα με βρεις μπροστά σου!
'Αφρισε η μαντάμ! 
- Αυτό πια κι αν είναι! Να βάζεις πάνω από μένα το παλιόσογο! Χάσου από τα μάτια μου τώρα!

12 σχόλια:

  1. Τελικά ο ένας γάμος έγινε.Για να δούμε τι θα γίνει και με τον άλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο επόμενο κι ο άλλος Τριανταφυλλένια μου!

      Καλή εβδομάδα, φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Πω πωωωω εξελίξεις!!!
    Αρχισαν τα όργανα για τα καλά βλέπω Μαιρούλα μου!
    Καλή βδομάδα, σε φιλώ πολύ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξελίξεις, εξελίξεις Ελενάκι μου! Ανύπαντρα θα έμεναν τα παιδιά; Χα χα χα!

      Καλή εβδομάδα ζουζουνάκι μου, φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  3. Ωραία!!! Το ένα ζεύγος τακτοποιήθηκε!!!
    Αμά το άλλο... τα βρήκε μπρούτα! (Εεε, παρασύρθηκα κι εγώ από το γάργαρο νερό της διήγησής σου!)

    Άκρως χορταστική και επεισοδιακή η ανάρτησή σου! (Μωρέ, καλά έκανα και περίμενα να τις διαβάσω κοντά-κοντά, τις δυο συνέχειες!!!) :)))

    Φιλάκια και καλή εβδομάδα, Μαίρη μου! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μέλανί μου, πάμε για το άλλο ζεύγος τώρα...
      Μ' αρέσει όταν παρασύρεσαι, πες κι άλλα!
      Επεισοδιακή θα είναι και η επόμενη, εσύ να περιμένεις ως τα γεννητούρια!χαχαχα!

      Καλή εβδομάδα, πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. H διήγησή σου, γάργαρο νερό Μαράκι. Περιμένω τη συνέχεια και τον επόμενο΄γάμο.
    φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ γλυκό μου Μαράκι!

      Να έχεις μια χαρούμενη εβδομάδα, πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Πολυ ενδιαφέρουσα η συνέχεια...παναγία μου τούτη η Νάνσυ , φαγώθηκε να τους χαλάσει το γάμο...θα περιμένω με αγωνία τη συνέχεια, ελπίζω να μην τον χαλάσει :)
    καλησπέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαγώθηκε δε λες τίποτα... Έγινε ο γάμος, επεισοδιακός βέβαια αλλά την πήρε την Αννίκα!

      Καλή εβδομάδα, φιλούθκια!

      Διαγραφή
  6. Χαρά σε όποιον σε διαβάζει κορίτσι μου! Περιμένουμε την συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκό μου Τζινάκι σ' ευχαριστώ πολύ!
      Χαρά δίνεις κι εσύ σε όλους μας με τις υπέροχες δημιουργίες σου!

      Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή