.

.
.

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πόσες τσιμπινιές έχουνε τα μελιτίνια αυτηνής;





- Τι να τόνε κάμεις τον άντρα συνέχεια μέσα στα πόδια σου, ε; Η γυναίκα είναι για το σπίτι κι εκείνος έξω στη δουλειά, να φέρνει λεφτά για να ζει καλά η οικογένειά του! 
Άμα τους αφήσεις έτσι,  ένα κρεβάτι ξέρουνε κι άλλο τίποτα! Εγώ τέτοια δε σηκώνω, όπως τόνε μάθεις είναι! Αύριο με το καλό φεύγει και τον έστειλα να χαιρετίσει τους συγγενείς του και κάτι πατριώτες του που τους βλέπει κι αυτούς....
- Κυρία Αθανασία, τι λες τώρα! Μα, αν είναι δυνατόν να μην αφήνει η γυναίκα τον άντρα της να την πλησιάζει! Ναυτικός, αύριο φεύγει κι εσύ τον έστειλες στα σόγια και τους φίλους αντί να τόνε κρατήσεις εδώ και να μείνεις κοντά του; Πότε θα ειδωθείτε ξανά, αμαρτία δεν είναι; 
Μεγαλύτερη αμαρτία είναι να αφήνουν τις γυναίκες τους έγκυες και να βολοδέρνουνε με τα παιδιά κι αυτοί να φεύγουνε! Έπειτα να ξέρεις κυρία μου, ότι οι γυναικούλες της κατώτερης τάξης έχουν συνέχεια τα μυαλά τους στα πονηρά! Κι όσες από δαύτες έχουνε ναυτικούς άντρες, μπάζουνε σε λίγο και τους ερωμένους τους!
Η γειτόνισσα σήκωσε τα χέρια ψηλά. Με την Αθανασία όχι απλά δε θα έβγαζε άκρη, αλλά θα παρεξηγιόταν κι από πάνω όπως με όλες.
Πεισματάρα και ισχυρογνώμων, περιφρονούσε όποιον δε συμφωνούσε μαζί της. Μιλούσε απότομα και είχε μια γλώσσα δέκα φορές μεγαλύτερη από το μπόι της όπως έλεγαν. 

Ο Μάνθος έμεινε στην αγκαλιά της Φραγκούλας μέχρι αργά. Του ήταν πολύ δύσκολο να την αποχωριστεί κι η σκέψη να μη φύγει τον βασάνιζε. Η συνετή γυναίκα όμως κατάφερε να τον πείσει και υποσχέθηκε ότι θα του γράφει κάθε μέρα. Με τη φωτογραφία της, τις αναμνήσεις τους και τη σφιχτή αγκαλιά του μικρού Στάθη από το νόμιμο σπιτικό του, πήρε το δρόμο για το λιμάνιΗ Αθανασία τον αποχαιρέτισε φιλώντας τον σταυρωτά, ευχόμενη να πάει στο καλό και να έχει βοήθεια την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο. 

<< Αγαπημένε μου Μάνθο, στιγμή δε φεύγεις από τη σκέψη μου...>> 
Διάβαζε ξανά και ξανά τα γράμματα της Φραγκούλας, που έσταζαν έρωτα κι ενδιαφέρον για τη ζωή του στο καράβι σε τόπους μακρινούς. Η Αθανασία του έγραφε σπάνια και τυπικά για την πρόοδο του παιδιού και τις μεγαλομανίες της.
<< Σου γράφω για να μάθεις ότι το παιδί πήρε καλούς βαθμούς κι ότι η κυρά - Καλλιστώ έσκασε από το κακό της που της γύρισα τα κουλουράκια της πίσω! Επειδής της είχα δώκει μοσχοσάπουνα κι αυγά υποχρεώθηκε και μου έστειλε την εγγόνα της με το σκεπασμένο πιάτο. Είπα στη μικρούλα ευχαριστώ αλλά έχουμε πολλά κουλούρια και τόσα γλυκά που τα πετάμε κι  ούτε και παίρνω τίποτα από κανένανε, μόνο δίνω! Της έδωκα και κάμποσα σοκολατάκια και γεμίσανε οι τσέπες της και την έστειλα στη γιαγιά της! Τι με πέρασε, για καμιά που καταδέχομαι τέτοια; Τα λεφτά τελειώνουνε και μέχρι να πάρεις το γράμμα ελπίζω να μου έχεις στείλει...>> 


Η Φραγκούλα έδωσε καλούδια και χαρτζιλίκι στο μικρό γιο του φούρναρη που έκανε αρκετά δρομολόγια μέχρι το σπίτι της με τις λαμαρίνες. Την εξυπηρετούσε πολλές φορές ο πατέρας του κι έμενε πολλές φορές παραπάνω ώρα για να ψήνει όταν εκείνη πνιγόταν στη δουλειά. Μοσχοβόλησε η γειτονιά μαστίχα από τα πεντανόστιμα μελιτίνια που έφτιαξε, με παχύ ανθότυρο, βούτυρο και φρέσκα αυγά. Πασχαλινές ετοιμασίες στο ήδη στολισμένο με κοτούλες και λαγουδάκια μαγαζί και οι παραγγελίες πολλές...
Αξημέρωτα σηκώθηκε κι ετοίμασε ζύμη και γέμιση για να προλάβει. 

Ένα κιλό αλεύρι, λίγο αλάτι, λιγότερο από μισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη, έξι κουταλιές φρέσκο βούτυρο, ένα κουταλάκι σόδα και λίγο νερό.
Ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι, το βούτυρο, τη σόδα διαλυμένη κι έριχνε σιγά σιγά νεράκι μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. 
Όση ώρα ξεκουραζόταν σκεπασμένη, ετοίμασε τη γέμιση.
Δυο κιλά ανθότυρο που είχε καλά στραγγίσει με λεπτό τουλπάνι για να μην έχει υγρά, ενάμιση κιλό ζάχαρη, δέκα αυγά, τέσσερις κουταλιές βούτυρο, λίγη μαστίχα.
Πέρασε το ανθότυρο από το μύλο του πουρέ κι έριξε τα υπόλοιπα υλικά. Τρεις γεμάτες κουταλιές ρυζάλευρο απορρόφησαν κάθε ίχνος υγρασίας από το μείγμα. 
Άνοιξε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο και με ένα ποτήρι έκοβε στρογγυλά σχήματα. Ένα κουταλάκι γέμιση στη μέση και μετά όλη της η τέχνη για το "τσίμπημα"
Με οδοντογλυφίδα και τσιμπιδάκι σήκωνε τριγύρω το φύλλο κι έκανε πολλά τσιμπήματα σε κάθε ένα, σα να το κεντούσε. 
Χαμογελούσε κάθε φορά που θυμόταν τις γειτόνισσες στο νησί. 
<< Πόσες τσιμπινιές έχουνε τα μελιτίνια αυτηνής; Μμμμμμμ... πέντε, έξι και τα ξεμπέρδεψε, τι να σου πω, κατασκοτώθηκε...>> 
Όσο πιο στρωτά και τσιμπημένα ήταν, τόσο πιο καλή νοικοκυρά ήταν αυτή που τα έφτιαξε. Συναγωνίζονταν όλες η μια την άλλη κι έβγαζαν τα μάτια τους για να τα κάνουν πιο περίτεχνα, τα δυο τους δάχτυλα έπαιρναν φωτιά! Η Φραγκούλα δεν είχε μαρτυρήσει το μυστικό της για το τσιμπιδάκι που τη διευκόλυνε πολύ! 
Βουτύρωνε τις λαμαρίνες και τα έβαζε στη σειρά. Ο φούρναρης και ο γιος του πάντα κρατούσαν καμιά δεκαριά, κέρασμα από τη Φραγκούλα
Ετοίμασε ένα μεγάλο δέμα με διάφορα εδέσματα για να στείλει στο Μάνθο. Δυο μπουκάλια ούζο, κρασί γλυκό και τα αγαπημένα του ντοματάκια, μελιτζάνες κι αγγουράκια τουρσί, με μπόλικο μάραθο στα βάζα τους και κάπαρη. Μελιτίνια, κουλούρια, τσουρέκια και κόκκινα αυγά με μια ωραία ευχητήρια κάρτα εκτός από το καθιερωμένο γράμμα. 
Μετρούσε τους μήνες και περίμενε το χειμώνα που θα ήταν πάλι κοντά της... Μακάρι να περνούσαν μαζί τις χρονιάρες μέρες...

- Να μου κόψετε τον κιμά παρακαλώ! Μόνο που θα σας πληρώσω με δολάρια, έτσι κάνω τα ψώνια μου εγώ!
Η Ρήνη είχε πάει για Πάσχα στην κόρη της για να μην είναι μόνη με το παιδί τέτοια μέρα. Φορτώθηκε ένα μεγάλο αρνί, δυο συκωταριές, ένα μεγάλο κεφάλι τυρί, βούτυρο, λαχανικά και φρούτα από το μποστάνι τους, μελιτίνια και κουλούρια.
Ο ταξιτζής τα άφησε στην πόρτα, πληρώθηκε κι έφυγε. Ο Στάθης είχε μείνει να περιμένει τη γιαγιά του όσο η Αθανασία είχε βγει στην αγορά. 
- Θα κάμουμε κι εδώ κουλουράκια παιδάτσι μου να μυρίσει το σπίτι! Θα πλάσεις κι εσύ με τα χεράκια σου και θα 'ναι τα πιο ωραία!
Η Μεγάλη Εβδομάδα πέρασε με τη γιαγιά να πηγαίνει στην εκκλησία, να βοηθάει στις δουλειές και να ψήνει και την Αθανασία να κομματιάζει το αρνί και να το μοιράζει εδώ κι εκεί κάθε μέρα. Ένα μπούτι κράτησε και μια σταλιά συκωταριά για τη μαγειρίτσα τους, μοιράστηκαν κι αυτές όπως και το περισσότερο βούτυρο. Η μάνα της προσπάθησε να τη συνετίσει αλλά μάταια, πήρε μεγάλη σύγχυση για πολλοστή φορά... 

Η επόμενη Πασχαλιά βρήκε το Μάνθο στη στεριά, αγανακτισμένο με τη γυναίκα του κι ευτυχισμένο κοντά στη Φραγκούλα. Η Αθανασία αδιάφορη και ψυχρή όπως πάντα, ζούσε στο δικό της κόσμο. Εκεί έκανε σχέδια και πλάνα κι ονειρευόταν μεγαλεία και πολλά εκατομμύρια που σκορπούσε κάνοντας τον κόσμο να τη θαυμάζει και να υποκλίνεται στο πέρασμά της. Η έκπληξη την παραμόνευε στη μέσα τσέπη του σακακιού του Μάνθου. Το τίναξε και της έπεσε, το σήκωσε ανάποδα και πρόβαλλε η φωτογραφία της Φραγκούλας με αφιέρωση. 
- Στον αγαπημένο μου Μάνθο; τώρα θα δεις τι θα σου κάμω πρόστυχε! 







24 σχόλια:

  1. ωχωχωωωωχχ!! Αστραπές και βροντές...υποψιάζομαι!! Τον καημένο τον Μάνθο, τι του μέλλει να πάθει ακόμα??...Με έχει αιχμαλωτίσει το γράψιμό σου! Διαβάζω και αισθάνομαι...μυρίζω...αφουγκράζομαι...εμπλέκομαι συναισθηματικά....αγωνιώ!
    Περιμένω πως και πως τη συνέχεια, λοιπόν! Χριστός Ανέστη και ό,τι καλύτερο επιθυμείς να το έχεις, σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xριστός Ανέστη!
      Υγεία, αγάπη και χαρά!
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα γλυκά σου λόγια!
      (Δεν ξέρω αν είσαι φίλη ή φίλος, μόνο τις εγγραφές σου μου βγάζει δυστυχώς, όπως κι αρκετών άλλων...)

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Είμαι στους αναγνώστες σου. Αν και πάλι δεν με βρίσκεις (αν και εγώ με βλέπω...δες εδώ: http://onirokosmos-art.blogspot.gr/. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Στους αναγνώστες μου σε βλέπω χαρά μου αλλά έτσι, χωρίς άλλα στοιχεία ή μπλογκ δικό σου...

      onirokosmos
      Προσθήκη στους φίλους
      Αποστολή μηνύματος
      Αποκλεισμός αυτού του χρήστη
      Ιστότοποι στους οποίους έχω εγγραφεί Περισσότερα »
      Γάτος σε Οίστρο
      Όπου υπάρχει θέληση...υπάρχει και τρόπος!!
      yuppie yarn crafting
      ▲(♔Directory Blogspot♔)▲
      ! ♥ SofaN handmade

      Πολύ καλά έκανες και μου...συστήθηκες, θα σε επισκευτώ! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. χριστός ανέστη χρόνια πολλά πάντα έτσι να μας γράφεις όμορφες ιστορίες......να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη!
      Χρόνια Πολλά και καλά σε σένα και την οικογένεια!

      Σ' ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη!

      Διαγραφή
  3. τρελλαίνομαι για το γράψιμό σου !!!
    Μια εποχή με σουσούδες και καλά παλικάρια που πέρασε δυστυχώς....τότε που οι άνθρωποι είχαν μπέσα,φιλότιμο, λεβεντιά...
    νάσαι καλά κορίτσι μου..να γράφεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ να 'σαι καλά γλυκό κορίτσι που με τρελαίνεις με την απίθανη γιαγιά και τις ιστορίες σας!

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη! Να σαι καλά και να γράφεις έτσι ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη!!!
      Χρόνια Πολλά, να είσαι κι εσύ πάντα καλά και να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου καλή μανούλα και νοικοκυρούλα!

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Αντε πάλι πάνω στο καλύτερο μας έκοψες!!
    Περιμένω πως και πως την συνέχεια, μην την αργήσεις, έτσι??

    Χρόνια πολλά Μαιρούλα μου, Χριστός Ανεστη!
    Ελπίζω να πέρασες όμορφα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το ζουζουνάκι μου!
      Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά με Υγεία Ελενάκι μου!
      Ήσυχα και οικογενειακά περάσαμε αγάπη μου, θα μου πεις και τα δικά σου!

      Δε θα αργήσω, μέχρι να μαγειρέψεις καμιά δεκαριά φαγητά θα είναι έτοιμη...χιχιχιχιχιιιι!

      Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Μαιρούλα μου,Χριστός Ανέστη!
    Αστραπόβροντα προβλέπω ή μήπως υπόγειες δολοπλοκίες για εκδίκηση? Συναρπαστικό θα'ναι το επόμενο επεισόδιο!
    Ανυπομονώ!
    Φιλάκια ανοιξιάτικα και πασχαλινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά Αρετούλα μου!
      Αστραπόβροντα πολλά κι η εκδίκηση κράτησε μέχρι που έκλεισε τα μάτια του ο Μάνθος...

      Φιλάκια πολλά, ανθισμένα!!!

      Διαγραφή
  7. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ,χρόνια πολλά με υγεία χαρά και αισιοδοξία!!!!ΑΠΟΛΑΥΣΑ και τα τρία επεισόδια ξαπλωμένη στον καναπέ μετά από πολυήμερη εξουθένωση....χαμογέλασα
    με τα καμώματα της !!ικανοποιήθηκα και με το κε....!!
    φυσικά περιμένω την εκδίκηση ...μην αργείς καθόλου!!!Πασχαλινά φιλάκια και μια αγκαλιά αγάπης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη!
      Χρόνια Πολλά Εφούλα μου, να χαίρεσαι την οικογένειά σου με υγεία και πολλά χαμόγελα!
      Της πήγαινε για τάρανδος, δεν το συζητώ...χα χα χα!
      Δε θα αργήσω καρδούλα μου, υπόσχεση!

      Φιλάκια πολλά κι αγκαλίτσα μεγάλη κι από μένα!

      Διαγραφή
  8. Μαράκι μου Χρόνια Πολλά. Είχα σκεφτεί να διαβάζω ΄δυό δυό τα επεισόδια για να είναι χορταστικά, αλλά δεν άντεξα και ήρθα . Και τώρα είμαι όλο αγωνία για την συνέχεια. Μαιρούλα με την υπέροχη γραφή σε φιλώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός Ανέστη!
      Χρόνια Πολλά Μαράκι μου με υγεία!
      Σ' ευχαριστώ πολύ αγάπη μου, θα προσπαθήσω για ένα πιο...χορταστικό επεισόδιο...χα χα χα!

      Φιλάκια πολλά ματάκια μου!!!

      Διαγραφή
  9. Μα......Μαιρουλα μου ολο επανω στο καλήτερο μας κοβεις μπρε κοκονα μου..!!!!.
    τωρα ...ποιος είδε την Αθανασουλα και δεν την φοβήθηκε...έ; χι.χι....
    Αμα δεν του δίνεις Αθανασουλα μου πες της.. δεν θα το βρεί στην Φραγκούλα;;;; μια χαρα τον βρισκω τον Μανθο.. ακομα και να τον εκδικηθεί... και πως,... ήθελα να ηξερα....θα παει χορτασμενος ο άνθρωπος...χι.χιχ. ΧΡΟΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ξανα Μαιρουλα μου φιλώ σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο καλύτερο, ε Ρουλίτσα μου; Χα χα χα!
    Και πολλά δε μπόρεσε να του κάνει γιατί δεν την έπαιρνε, θα έμενε χωρίς δεκάρα. Στα ογδόντα της παραδέχτηκε ότι τον είχε από μακριά και κάπου είχε κι αυτός ένα δίκιο...
    Ο Μάνθος ευτυχώς που έζησε κάποια χρόνια σαν άνθρωπος γιατί αυτός ο γάμος ήταν καταδίκη...

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά Σμαραγδένια μου, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωχ! πάνω που έστρωσε λιγουλάκι τη ζωή του ο Άγιος Μάνθος!!!!! καλά μπορείς να μου πεις ποσο βλάκες είναι να κουβαλούν τις φωτογραφίες μαζί τους! Μάνθοoooooooooo αν πεις αλεύρι!!!!!!!!!!!!


    περίμενα περισσότερο από δυο...ήθελα να ξερα τι κανεις όλη μέρα; EEEEEEEEEEEEEEEEEEE;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον έψησε τον έρμο λέμε...
      Δεν πρόλαβε να την καταχωνιάσει κάπου μάλλον... την πάτησε αλλά δε μένουν κρυφά αυτά Ελενάκι μου!

      Έλα μου ντε, τι κάνω όλη μέρα και δε γράφω; Ειδικά αυτή τη βδομάδα που δεν προλαβαίνω ούτε να βήξω που λένε...

      Πολλή αγάπη σου στέλνω κι αγκαλιά μεγααααααλη!!!

      Διαγραφή
  12. Kαλημέρα και καλό μήνα Μαίρη μου..σ ευχαριστώ για την ευχούλα στο λεύκωμα και το ομορφο δελφινάκι στο εμαιλ..επιτέλους κατάφερα να περασω απο το όμορφο μπλογκοσπίτι σου..χαθηκα για καμποσο καιρό απο δω μεσα , αλλά δεν ξεχνώ , με τη πρωτη ευκαιρία πάντα θα περνώ... μέχρι τη προηγούμενη από αυτή την αναρτηση διαβασα..από αυτή ως τη προσφατη σου οχι..θα τα τυπωσω να τα διαβασω με την ησυχια μου , μου αρεσει πολυ το διαβασμα και θα ξαναπερασω απο δω μεσα...
    ευχαρσιτώ,φιλούθκια,καλό μήνα,καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Δελφινάκι μου!
      Κι εγώ σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την αγάπη σου!

      Φιλούθκια πολλά και σου εύχομαι να κολυμπάς πάντα σε γαλήνια νερά!

      Διαγραφή