.

.
.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Oινόπνευμα και σπίρτα




Η γειτονιά στο πόδι σηκώθηκε από τις φωνές της Αθανασίας που έβριζε τον άντρα της με τα χειρότερα λόγια... 
- Παλιάνθρωπε! Σιγά μη σε στείλω σ' αυτήνε να σε μασάει! Έχεις γυναίκα και παιδί και η θέση σου είναι εδώ, στο σπίτι σου, ακούς;
- Παιδί έχω, γυναίκα δεν έχω! Κι ανάγκη να με μασάει δεν έχει, βγάζει πιο πολλά! Ας ήσουνα εντάξει εσύ, ξέρεις πως έχω δίκιο!
-  Δεν το 'ξερα που θα σε άφηνα να με κολλήσεις καμιά αρρώστια από τις πρόστυχες που πας βρε σιχαμερέ! Σιγά μη ζητήσεις και το δίκιο σου! Θα τήνε βρω και θα της κάμω τα μούτρα της αγνώριστα της παλιογυναίκας που σε ξελόγιασε! Αλλά επειδής φταις κι εσύ θα σου κάμω ζημιά μεγάλη!
Ο Μάνθος έφυγε χτυπώντας την πόρτα. Περπατούσε αρκετή ώρα στους έρημους δρόμους μέχρι να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του. Θα πήγαινε στη Φραγκούλα και το παιδί θα ήξερε ότι έχει δουλειά στο καράβι και πολλές φορές θα μένει τα βράδια εκεί.. Για να κλείσει το στόμα της Αθανασίας και να μη ξυπνήσει ο Στάθης, άφησε μερικά χιλιάρικα στο τραπέζι και της είπε ότι η Καλλιστώ με άλλες τρεις γειτόνισσες είχαν στήσει αυτί και δεν συνέφερε να την πιάσουν στο στόμα της. Πήρε λίγα ρούχα κι έφυγε μέσα στη νύχτα... 

Να την ανακαλύψει η Αθανασία δεν κατάφερε, έκανε όμως άνω κάτω το σόι του για να ξεσπάσει και να τους ρίξει ευθύνες. Ντύθηκε με τα καλά της ρούχα και πήγε στους θείους του στα Πετράλωνα που είχε μειώσει αμέτρητες φορές με προσβολές και τους θεωρούσε πάντα παρακατιανούς, με οινόπνευμα και σπίρτα στην τσάντα της. Χτύπησε δυνατά την πόρτα και μπήκε μαινόμενη.
- Εσύ βρε παλιόγερε τον έσπρωξες στη φιλενάδα για να με παρατήσει, ε; Δεν άρεσα σε σένα και τη γύφτισσα τη γυναίκα σου και βαλθήκατε να με βγάλετε από τη μέση!
- Α!
- Πες μου πού μένει αυτή, είσαι υποχρεωμένος!
Ο θείος την κοιτούσε αποσβολωμένος. Ειλικρινά, ιδέα δεν είχε για την εξωσυζυγική ζωή του ανιψιού του.
- Πρόσεχε τα λόγια σου παλαβιάρα γιατί πολλά μας τα 'χεις κάμει και μη μου ρίχνεις ευθύνες, δεν ξέρω τι μου λες! 
Άνοιξε την τσάντα της κι έβγαλε το οινόπνευμα με τα σπίρτα.
- Αν έβαζα βενζίνη θα έπαιρνε μυρωδιά η καλή και ακριβή τσάντα μου! Με τούτο θα σε λούσω και  θα σου βάλω φωτιά, τ' ακούς; 
Έτρεξε στην κουρτίνα με το οινόπνευμα. Ο θείος φώναζε και στην προσπάθειά του να την κρατήσει του ξέσκισε το πουκάμισο. Η γυναίκα του που επέστρεφε στο σπίτι από μια επίσκεψη, άκουσε τη φασαρία και τις φωνές. Την έβρισε άσχημα, ανταπέδωσε κι η απατημένη και φεύγοντας τους φώναξε ένα σωρό λόγια, για να τους εκθέσει στη γειτονιά.
Σε δυο μέρες πήρε το παιδί και πήγαν στη Σαντορίνη. Το άφησε στους δικούς της και ξεκίνησε άλλους καβγάδες με την πεθερά και όλο το σόι του Μάνθου... 
- Παλιάνθρωποι είσαστε όλοι αφού δεν κοιτάτε να τόνε μαζέψετε και του κάμετε και πλάτες! Θα τον σκοτώσω, θα σας κάψω κι εσάς κι ας με πάνε φυλακή, δε με νοιάζει! 





Μάνθος και Φραγκούλα προσπαθούσαν να βρουν λύση. Αν την απειλούσε ότι θα τους εγκατέλειπε και θα έφευγε στο εξωτερικό όπου κανείς δε θα ήξερε πού βρίσκεται;
- Πάρε το παιδί και πάτενε στο νησί, στη μάνα σου! Από μένα άλλο τίποτα μη περιμένεις με αυτά που πήες κι έκαμες στο σόι μου! Πέσανε πάνω μου και μ' αρωτάνε πώς και τι, τους είπα την αλήθεια και μου ρίξανε τα δίκια όλου του κόσμου! Θα μπούνε δικηγόροι και θα σε χωρίσω, όλο τον κόσμο που σε ξέρει έχω με το μέρος μου! 
- Άμα θες να χωρίσουμε, μη τολμήσεις και ζητήσεις να δεις ξανά το γιο σου! Θα στο δώκω το διαζύγιο να πας να μείνεις με δαύτη που κάμει τα κέφια σου, μα το παιδί να το ξεχάσεις, δε θα βλέπει τα ρεζιλίκια του πατέρα του με τη γκόμενα! 
Η σχέση του με τη Φραγκούλα συνεχιζόταν με τάξη και ηρεμία. Πήγαινε στο σπίτι κι έβλεπε το παιδί μέχρι την ώρα που έπεφτε για ύπνο κι ύστερα έφευγε γιατί "δούλευε". 
Εκείνη τον δεχόταν γιατί αν του έκλεινε την πόρτα θα έμενε χωρίς καθόλου χρήματα, μόνο τα έξοδα του παιδιού θα πλήρωνε όπως της είχε πει. Ήταν και η γειτονιά, που αν μάθαιναν τη διπλή ζωή του θα την κουτσομπόλευαν και θα την κατηγορούσαν όλη μέρα. Κράτησε τον εγωισμό και το κεφάλι της ψηλά κι εξακολούθησε την ίδια τακτική.
- Ωραία τα μαλλάκια σας έτσι που τα κόψατε κυρία Αθανασία!
- Στον καλύτερο κομμωτή πάω στο Κολωνάκι, χρόνια τώρα! Αυτός που χτενίζει όλη την αριστοκρατία και είναι και πολύ ακριβός! Πάει τακτικά στο εξωτερικό κι έτσι αναγκάζομαι να κουρεύομαι στο γειτονικό άμα είναι ανάγκη. Καλή κοπέλα και με προσέχει, τους δίνω βέβαια και πολλά παραπάνω, αλλά έχω συνηθίσει στον δικό μου... 
Λίγα κέρματα είχε δώσει στη μικρή που τη βούρτσισε, επειδή τάχα δεν είχε δραχμές αλλά δολάρια.
- Την επόμενη φορά που θα έρθω θα σου τα δώσω διπλά! 
Μέσα σε όλα είχε ν' αντιμετωπίσει και νέο πρόβλημα, που την έκανε να χάσει τον ύπνο της. Την αλήθεια για τη ζωή της που επιμελώς έκρυβε και φανέρωσε ο θείος του Μάνθου σκόπιμα για να την εκδικηθεί. Πήγε στο μπακάλη της παλιάς της γειτονιάς τάχα για να ψωνίσει περαστικός κι έπιασε κουβέντα με τη γυναίκα του. Τίποτα κρυφό δεν άφησε!
Όταν ανακάλυψαν οι γειτόνισσες από τα Πετράλωνα που έμενε, άρχισαν να περνάνε δήθεν τυχαία από το σπίτι της και να την κοροϊδεύουν φωνάζοντας δυνατά... 
- Καλέ, ο Λυκαβηττός είναι εδώ; Χα χα χα! Μα ποια πλούσια να μένει σ' αυτή τη σπιταρόνα;  Να, θα ρωτήσω αυτή την κυρούλα να μας πει! 
Έβραζε από το κακό της πίσω από τα κλειστά παράθυρα η Αθανασία και δεν έβλεπε την ώρα να φύγει κι από κει, να εξαφανιστεί. 

Βρέθηκε ένα σπίτι στα Καμίνια, στον Πειραιά. Μεγάλη απόσταση, μακριά από όλους. Μεροκαματιάρηδες άνθρωποι, απλοί και ταπεινοί, αποσπερίζανε με τα καρεκλάκια έξω από τις πόρτες τους τρώγοντας πασατέμπο. Η νεοφερμένη μαντάμ Νάνσυ που είχε μείνει χρόνια στο εξωτερικό τους χαιρετούσε γαλλιστί και μιλούσε σπασμένα αρχικά. 

- Μπονζούρ κυρία μου, καλά είσαστε; Αυτό το ποτηράκι σας το χαρίζω, είναι από το καλύτερο κρύσταλλο!
- Αλό μαντάμ! Άνοιξα το μπουφέ μου χθες κι έπιασα αυτή την κούπα από την πιο καλή κι ακριβή πορσελάνη που πήρα από την Αγγλία! Ορίστε, πάρτε τη να πίνετε τον καφέ σας. Έχω τόσα πολλά κομμάτια που δε χωράνε πουθενά πια, όλα μεγάλης αξίας!
- Μερσί, δε συνηθίζω να κάθομαι έξω, μη μου βγάζετε καρεκλάκι παρακαλώ. Πάω να ετοιμάσω τα μπριζολάκια για αύριο, τα αφήνω όλη νύχτα με ειδικά μυρωδικά που έφερα από τη Γαλλία. Είχαμε μάγειρα εκεί που μας ετοίμαζε τα πάντα, εδώ δεν το συνηθίζουνε κι έμαθα κι εγώ αναγκαστικά να μαγειρεύω... 
Ο Στάθης μεγάλωνε κι άρχισε να ενδιαφέρεται για τις κοπελίτσες που έπαιζαν αμέριμνα στο πεζοδρόμιο με τις κούκλες τους. Απονήρευτα κορίτσια στα δεκαπέντε τους χρόνια. 
- Σταθούλη πρόσεχε! Αυτοί οι άνθρωποι κάμουνε αμάν για να ξεφορτωθούνε τις κόρες τους! Κοίτα μη μπλεχτείς με καμιά αγόρι μου!
Η καρδούλα του νεαρού όμως χτυπούσε δυνατά όταν έβλεπε τη μικρή ξανθούλα στο απέναντι παράθυρο. Άρχισαν να κάνουν στενή παρέα κι η Θανασούλα - Αθανασία - Νάνσυ καθόταν στα καρφιά. Τον καλοκοίταζαν και οι υπόλοιπες της γειτονιάς που είχαν κόρες και θεωρούσαν μεγάλη τύχη το πλούσιο αγόρι και σε τρία χρόνια μετακόμισαν πάλι... 



32 σχόλια:

  1. Όπως πάντα καθηλώνεις με τις ιστορίες σου...
    Ανθρώπινες, αληθινές, γλυκά δοσμένες αφήνουν ένα χάδι στην ψυχή.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκά και τρυφερά τα λόγια σου Φλωρίτσα μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Μαράκι μου, θελέστα και παθέστα όπως έλεγε και η γιαγιά μου.
    Περιμένουμε την συνέχεια
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά τα έλεγε η γιαγιά σου Μαράκι μου!
      Ήταν άξια της τύχης της η μαντάμ...

      Φιλάκια πολλά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  3. Δεν μπορείς να φανταστείς με τι αγωνία περιμένω την συνέχεια κάθε φορά!
    Σήμερα πολύ το φχαριστήθηκα χα χα χαα
    Φιλιά πολλά πολλά Μαιρούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Ελενάκι μου!
      Τόσο πολύ ευχαριστημένη θα χορεύεις σαν τη ροζ γατούλα όταν μεγαλουργείς στην κουζίνα κοριτσάρα μου!

      Φιλάκια πολλά και δυο τσιμπιές στα μαγουλάκια!

      Διαγραφή
  4. προσυπογράφω το σχόλιο τις flora.....
    να σαι καλά αιώνια γυναίκα...και χρόνια σας πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτη μου σ' ευχαριστώ πολύ!
      Χρόνια Πολλά και στο Δωράκι σου!

      Διαγραφή
  5. Και αυτή τον *χαβά της* δεν διορθώνεται ούτε στο ελάχιστο!!!Εγώ πάντως *ικανοποιήθηκα* με αυτά που της συνέβηκαν... σε αναμονή!!! Φιλάκια πολλά και καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χαβά της και στον κόσμο της μια ζωή...
      Της άξιζε Εφούλα μου!

      Πολλά φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Μας κρατάς στη τσίτα να περιμένουμε τη συνέχεια ε...???...
    Σεχραζάτ...ε Σεχραζάτ...!!!

    Οι εικόνες σου με τρελαίνουν,στο χω ξαναπεί...Η μία καλύτερη από την άλλη...
    ( άιντε και στο άλλο μαγαζί σου τώρα...έχεις πελάτες...)

    φιλιά πολλά πολλά πολλά...:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραίο αυτό με τη Σεχραζάτ, πολύ μου άρεσε!
      Αφού σε τρελαίνουν οι εικόνες Βιβουλίνι μου, να κάνουμε ανταλλαγή! Μισό κιλό φράουλες κάθε μία, είσαι; χιχιχι!

      Πέρασα τυχαία από το μποτέ παιδί μου νωρίτερα...

      Φιλάκια πολλά κι αγκαλίτσα ζεστή!

      Διαγραφή
    2. Αυτό θα τις έγραφα και εγω ..Σπίρτο μου.... για τις εικονες που βαζει δεξιά και αριστερά...αμα στο μυαλό μου εσαι τζιγέρι μου;;χι.χιχ..

      Διαγραφή
    3. Στο μυαλό σου είναι Ρουλίτσα μου, Σπίρτο λέμε!!!

      Διαγραφή
  7. Γεια!!!!Μόλις σε βρήκα ξεκίνησα να διαβάζω έτσι από περιέργεια και τελικά διάβαζα και διάβαζα... Όταν μπήκα στα σχόλια είδα ότι δεν είμαι η μόνη στην αναμονή! Περιμένω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Τζίνα!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν οι ιστορίες των Αιωνίων Γυναικών κι ελπίζω να διασκεδάζεις διαβάζοντας!

      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  8. Δεν έφυγα ακόμη, χάζεψα κι΄ 'αλλο και ήθελα να σου πω πόσο όμορφες είναι οι φωτογραφίες που στολίζεις το μπλογκ σου. Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ένα βραβείο σε περιμένει εδώ http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2013/05/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ!
      Θα περάσω να το πάρω με χαρά!
      Από τις αναρτήσεις σας έχω μείνει λιγάκι πίσω λόγω ανωτέρας βίας...

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Ο Χριστός κι Απόστολος καλε που ήταν αυτή η ανάρτηση το πρωί τζάμπα σου έβαλα τις φωνές γιαβρί μου!!!!!
    Άσε με έχει νευριάσει αυτή η μαντάμ Νάνσυ δε λέγεται ώρα είναι τώρα άφησε τον πατέρα να ξεκινήσει με το γιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το σκέφτηκα, αλλά και πάλι λέω θα είχε δει και την προ - προηγούμενη...χα χα χα!
      Πέσε στα γόνατα και ζήτα μου συγγνώμη τώρα που με στεναχώρησες... Ό,τι είπα το έκανα, τρεις!

      Η μαντάμ Νάνσυ του άλλαξε τα φώτα του Σταθούλη αλλά τη συγύρισε η Σμυρνιά συμπεθέρα! χιχιχιιιι!

      Διαγραφή
  11. Τι κάνει όμως το συνφέρον Μαίρη μου έ;...για να μην χάσει τα πικικίνια..(χρήμα)... ευτυχως μαι χαρα τον βολευε και εκείνον .. και το παιδί του έβλεπε .. και την φιλεναδα του την καλή την είχε...ισοροπία...στην ζωή του είχε βαλει .. ο Μάνθος....χι.χιχ.. περιμενουμε τωρα να της φέρει καμια ξεβρακωτη ο γιος να της έρθει ταμπλάς της (Νάνσυ.)..χι.χιχ.. Μαιρούλα μου σλέψου τι θα γραψεις... στην συνέχια...χι.χιχ.. .........
    υ.γ. στο έγραψα και πιο πανω...τρελαινομαι με τα εικονακια που βάζεις στα πλάγια πολύ ρομαντικούλια ειναι... κατι μου λέει οτι ...σου ερέσουν.. έ;;; και μένα....χι.χιχ.. φιλώ σε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπάθησε πολύ ο Μάνθος Ρουλίτσα μου, αλλά ήταν ανίατη η ασθένεια της κυρίας...
      Μ' αρέσει που προβλέπεις και θέλεις συγκεκριμένη να είναι η συνέχεια...χαχαχαχα! Φτωχούλα αγάπησε όντως ο Σταθούλης αλλά... αλλά...

      Είδες σύμπτωση να μου αρέσουν κι εμένα τα εικονάκια; Μέσα έπεσες βρε Σμαραγδένια μου κι εδώ, τι εξυπνούλα που είσαι γλυκούλα μου!

      Φιλάκια πολλά πολλά!!!

      Διαγραφή
  12. Χριστός Ανέστη και απο εδω καρδούλα μου ποταμός η ιστορία σου μέρη θανασουλα Σούλα νανσουλα ε ρε φωκο που της χρειάζεται !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Κάτια μου!
      Είδες τι τρελοκομείο που ήταν; Της χρειαζόταν σίγουρα!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Μόλις έκανα...απόψυξη...
    Τσίτα το μάγουλο λέμε...λολ
    φιλιά καλή εβδομάδαααααααααααα...-:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν και το μαγουλάκι σου δεν έχει ανάγκη, καλύτερη η πρόληψη από τη θεραπεία!
    Μ' αρέσει που τρέχουν τα μυστικά ομορφιάς στο Μποτέ πριν από τις εδώ αναρτήσεις! χιχιχι!

    Καλή Εβδομάδα μπουμπούκα, φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι μανδάμ και αυτή!!!!!!Οτι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον άνθρωπο, κατά την άποψή μου!!!
    Περιμένω την συνέχεια , που αισθάνομαι ότι θα επέμβει η θεία δίκη!!!
    Μαιρούλα μου χαίρομαι που είμαι πάλι κοντά σου !!Είσαι απίστευτη γλυκιά μου !!Οι ιστορίες σου δυνατές ,δημιουργούν πλήθος συναισθημάτων και με συνεπαίρνουν!Φιλάκια πολλά Μαράκι μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσάνθη μου η μανδάμ κυριολεκτικά τρέλαινε κόσμο...
      Σωστή η προαίσθησή σου, πέρασε πολύ άσχημα γεράματα, χωρίς βέβαια να σταματήσει τις φαντασιοπληξίες της...

      Πολύ μου έλειψες και δε φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι που σε βλέπω ξανά γλυκιά μου!

      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια και σου στέλνω πολλή αγάπη και φιλάκια χρυσοχέρα και ωραία μου κυρία!!!

      Διαγραφή