.

.
.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η Μισιρλού





- Καλά λένε ότι δεν αλλάζει ο άνθρωπος... Με τον Τάκη τι απέγινε;
- Να σε πω, με τούτα και μ' εκείνα της η ψυχή του τη σιχάθηκε! Είπε κι η αδερφή μου, χαλάλι οι συγχύσεις που πήρανε, αρκεί που ξέκοψε απ' αυτήνα! Στο χρόνο απάνου αρραβωνιάστηκε μια κοπέλα χαρά Θεού και παντρευτήκανε! Κάμανε και δυο παιδάκια, βέβαια! Ο Ιάκωβος με τη Δόμνα τοις στεφανώσανε, βαπτίσανε και τα μωρά! Ο Αλέκος είχε πάει από περιέργεια να σε πω εκεί που σύχναζε η Μιράντα σε κάτι καλά μαγαζιά και την είδε, έτσι μάθαμε τι γένεται...Την ίδια ζωή κάμνει αυτή μπρε, πότε με τον ένα και πότε με τον άλλο κι ούλοι πιο μικροί τρομάρα της! Χα χα χα!  Με λέει πάντως που είναι ωραία γυναίκα, πολύ λουσάτη... 

- Λες να γυάλισε του γιόκα σου; Δε θέλει και πολύ... 
- Αυτό μας έλειπε! Πού πάει και τις βρίσκει αυτό το παιδί ούλες τις παλαβές, με λέγεις; Τώρα έχουμε σούρτα φέρτα και τελέφωνα ούλη την ώρα με τη Γιούλα...

Μας ήρτε ένας λογαριασμός που ετραβούσαμε τα μαλλιά μας, να διω πως θα τα πλερώσει ο μπαμπάς του... Μα δε με λες, αυτή η μάνα της δε μπορεί να τη μαζώξει; Κοπέλα πράμα και να ξενυχτάει ως τις τρεις της νυχτός; Τι σόι πράμα είναι αυτή η Μισιρλού, έτσι τα έχουνε; Πες με μπρε κορίτσι μου εσύ που τήνε ξεύρεις... 

- Τι να σου πω... Καλή κυρία φαίνεται και αυστηρή με τα κορίτσια της δείχνει... 

Μούτρο η Ηλέκτρα! Φερμένες από το Κάιρο με τη μάνα της, είχαν νοικιάσει ένα σπίτι κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που γνώρισε μεγάλες δόξες!

Το κόκκινο χαλί με τις γκρίζες ροζέτες στη σάλα που απλωνόταν από τη μια άκρη ως την άλλη, είχε στη μέση ένα μεγάλο μπρούντζινο τραπέζι. Στη γωνία δίπλα από τη μεσόπορτα είχε αραδιασμένα με τάξη ένα σωρό όμορφα πράγματα. Ναργιλέδες, κάδρα, πάπυροι, μπιμπελό, κελεμπίες, τσάντες δερμάτινες και πορτοφόλια με πολύχρωμα σχέδια, πέδιλα στο χρώμα του χρυσού σε διάφορα νούμερα, βραχιόλια και κολιέ με σκαραβαίους που έφερναν τύχη σε όποιον τα φορούσε, ασημένια ματόχαντρα, πυραμίδες, δίσκους με Φαραώ, αρώματα και πολλά γούρια. Τα πουφ με τα γυαλιστερά τους χρώματα και το απαλό δερματάκι έκαναν ένα γύρω στη γωνιά με την πραμάτεια και σε προσκαλούσαν να καθίσεις αναπαυτικά και να χαζέψεις τα πρωτότυπα πράγματα. Πολύ κοινωνικές, έπιασαν αμέσως γνωριμία με τις γυναίκες όλης της περιοχής. 

- Ελάτε σπίτι για καφεδάκι όποτε θέλετε! 
Άριστες καφετζούδες μάνα και κόρη! Διορατικές, σε ζύγιαζαν με την πρώτη και σου έλεγαν πολλά...
<<Ποτέ δεν πέφτουν έξω και μου βγαίνουν όλα!>> Έτσι έγιναν δημοφιλείς και το μπρίκι δεν προλάβαινε να ψήνει...
- Ασήμωσε για να πιάσει! Μια δραχμή που λέει ο λόγος, δεν το κάνουμε για τα λεφτά! 
Δραχμούλα καμιά δεν έδινε βέβαια. Ο κουμπαράς γέμιζε και τα φανταχτερά πράγματα πουλιόντουσαν το ένα μετά το άλλο. Η αδερφή της που είχε μείνει στην Αίγυπτο, τους έστελνε εμπόρευμα και σύντομα έκαναν γερό κομπόδεμα. Τα "διαβασμένα" φυλαχτά είχαν γίνει ανάρπαστα και σε συνδυασμό με τα ασημένια γούρια που μοσχοπουλούσαν άνοιξαν την τύχη στις ανύπαντρες. Με τόσες γνωριμίες που είχαν, άρχισαν οι συγκεντρώσεις στο σπίτι και τα προξενιά έδιναν κι έπαιρναν. Ακόμα κι οι μεγαλοκοπέλες έβρισκαν άντρα για στεφάνι... 

- Εμείς σχετιζόμαστε πάντα με καλό κόσμο! Ελάτε αύριο με την κόρη σου να πιούμε ένα ποτό, να γνωριστεί και με το γιο μιας φίλης μας δασκάλας! Καλό παιδί, μοναχογιός, λεφτά έχει, μια χαρά γαμπρός είναι!

Δυο απογεύματα την εβδομάδα πήγαινε κινηματογράφο και θέατρο. Τις Κυριακές πήγαινε σε κοσμικά στέκια για καφέ ή παγωτό, κάνοντας νέους φίλους. 
Η θέλησή της να μαθαίνει της βγήκε σε καλό. Διάβαζε πολύ, ενημερωνόταν για όλα, ντυνόταν ωραία κι είχε έναν αέρα αλλιώτικο.
- Το Μισίρι, όπως λέτε την Αίγυπτο, ήταν ανέκαθεν πολύ προχωρημένο σε όλα! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει μόρφωση και να μιλάει ξένες γλώσσες!
Τα σπίτια μας εκεί έχουν φορτωμένες τις βιβλιοθήκες τους. Άνθρωπος που δεν διαβάζει είναι άξεστος! 


Η καρδιά της χτύπησε για ένα όμορφο παλικάρι που μπορεί να μη διάβαζε αλλά κάθε άλλο παρά άξεστος ήταν. Λεβεντόπαιδο, ευγενικός χωρίς πολλά χρήματα αλλά δουλευταράς από τους λίγους. Έλυνε κι έδενε η Ηλέκτρα κι εκείνος δεν της χαλούσε χατήρι. Ακόμα και με τη μάνα του μάλωσε που δεν ήθελε για νύφη της τη "Μισιρλού" που όλη μέρα χουζούρευε στον καναπέ αγκαλιά με τη γάτα, διαβάζοντας φλιτζάνια και βιβλία. 

- Ποιος ξέρει παιδί μου από πού κρατάει η σκούφια τους; Λένε ότι είναι από οικογένεια καλή με όνομα στα μέρη τους, αλλά πως να μάθουμε τι έχουν αφήσει πίσω τους; Δουλειά σα γυναίκα δεν κάνει, όλη μέρα με τη ρόμπα, τα χρυσά πασούμια και τα στολίδια είναι, η μάνα της κάνει τη λάτρα του σπιτιού! Μπαίνουνε, βγαίνουνε, όλο καφέδες και τσιγάρα είναι, άλλο τίποτα! Κι αυτή η γλώσσα της πια! Ετοιμόλογη πάντα, τσαούσα γυναίκα είναι! Έπρεπε να την άκουγες όταν έσουρε τόσα λόγια σε μια γειτόνισσα, ότι έχει το παιδί της κακομαθημένο και χωρίς αρχές! Καλύτερα να κατάπινε ένα μαγκάλι κάρβουνα η χριστιανή κι όχι να την πιάσει στο στόμα της... Δε θέλω να την πάρεις, τόσες κοπέλες δικές μας υπάρχουν γιε μου! Χώρια που έχει περάσει τα τριάντα, θα προλάβει να κάνει κάνα παιδί;
Αναγκάστηκε να υποχωρήσει τελικά η κυρά-Ζαμπέτα αφού ο γιος της ήταν αποφασισμένος. Όταν ήρθε κι η αδερφή της νύφης με τον άντρα και το γιο της για το γάμο, θαύμασε την αρχοντιά και τους τρόπους τους! Με τα δώρα στο γαμπρό και την οικογένειά του, την ευγένεια και τα χαμόγελα, την κατέκτησαν.  



Από το γάμο τους γεννήθηκαν δυο κορίτσια κι η πεθερά πέταξε από χαρά όταν άκουσε το όνομά της πριν ακόμα βαφτιστεί η πρώτη. Η δεύτερη πήρε το όνομα της άλλης γιαγιάς. Βοήθησε πολύ στο μεγάλωμά τους κι όταν ξεπετάχτηκαν επέστρεψε στην Αίγυπτο. Η οικογένεια είχε ήδη μετακομίσει στο Παγκράτι κι η γειτονιά κοιτούσε με περιέργεια τους νεοφερμένους. Έβγαινε η μητέρα ντυμένη πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας αγκαζέ με το σύζυγο και τα κορίτσια με τα εμπριμέ φουστανάκια τους και τα λουλουδένια χτενάκια στα μαλλιά και δεν έριχναν ούτε μια ματιά γύρω τους. 

Η πανέξυπνη Ηλέκτρα φρόντισε με διακριτικό τρόπο να μάθει από την ιδιοκτήτρια τη ρίζα όλων.
- Δίπλα μας δεξιά το δίπατο είναι το σπίτι του εμπόρου. Έχει μαγαζί μεγάλο με ρούχα καλά στον κεντρικό δρόμο. Αριστερά μένει ο μηχανικός, νοικάρηδες είναι αλλά έχουν σπίτι δικό τους στη Ραφήνα. Απέναντι τα δυο γεροντάκια, ήσυχοι άνθρωποι κι αυτοί... Πάνω από το συνεργείο είναι ένα μεγάλο σπίτι, θα το δείτε... Μένει ο ιδιοκτήτης με τους δυο γιους του, πολύ καλά παιδιά κι εργατικά! Θα πάρουν τη δουλειά του πατέρα τους σε λίγα χρόνια... 

Εντόπισε έτσι τους αξιόλογους κατά τη γνώμη της ανθρώπους και τις παρακατιανές και κουτσομπόλες γυναικούλες.
Ο κουμπάρος που τους πάντρεψε και βάφτισε το πρώτο κορίτσι, ήταν άνθρωπος κοσμικός και γλεντζές. Η γυναίκα του ήταν από τις καλές της φίλες, ανήκε στον κύκλο που είχε επιλέξει ερχόμενη τότε από το Κάιρο. Τα τραπεζώματα ήταν τακτικά κι η μουσική ακουγόταν ως αργά τη νύχτα. Κάθε Σάββατο έβγαιναν για φαγητό και τις γιορτινές μέρες για χορό στα κέντρα ως το ξημέρωμα. Ωραία ζωή, ωραίοι άνθρωποι... 

Καλοντυμένες και περιποιημένες φίλες την επισκέπτονταν για καφέ και κουβεντούλα. Η ιδιοκτήτρια καμάρωνε τη νοικάρα της για τις γνωριμίες με καθώς πρέπει κόσμο και πήγαινε πάντα με μεγάλη χαρά όταν την καλούσε. Η κυρά-Ζαμπέτα έβλεπε πλέον σπάνια τις εγγονές της, αφού η νύφη της με τρόπο απομακρύνθηκε από την παλιά τους γειτονιά. Η Ηλέκτρα πάντα τυπική την περιποιόταν και μαγείρευε τα καλύτερα.
- Θα έρθει η γιαγιά σας! Μη κλειστείτε με τις ώρες στο δωμάτιό σας, δίπλα της να καθίσετε να σας χαρεί! Αν δε μ' ακούσετε, θα πετάξω όλα σας τα παιχνίδια!
Η δουλειά του άντρα της δεν πήγαινε καλά. Όταν ζορίστηκαν πολύ, τον προέτρεψε να μπαρκάρει.
- Θα μιλήσω στη γυναίκα του μηχανικού! Καιρό έχει να έρθει για καφεδάκι, αύριο θα φτιάξω κέικ και θα την καλέσω. Κάπως θα τα βολέψει ο άντρας της... 

Σε τρεις μήνες είχε φύγει κι η πεθερά της έπεσε στο κρεβάτι από τη στεναχώρια.
- Το παιδί μου στα καράβια; Δε μπορούσε να βρει εδώ μια άλλη δουλίτσα, να είναι κοντά στα παιδιά και τη μάνα του; Αυτή φταίει! Μέσον έβαλε για να τον διώξει κι εκείνος έκανε τα μυαλά της! Και να πήγαινε τουλάχιστον σε κάνα μικρό καράβι που κάνει κοντινά ταξίδια, θα έλεγα χαλάλι... Ένας Θεός ξέρει πότε θα γυρίσει, το χρόνο θα τον φάει στις θάλασσες!




 Τα κορίτσια έκλαιγαν που ο πατέρας τους έφυγε. Μαθημένα να τον βλέπουν καθημερινά, το σπίτι τους φαινόταν άδειο.  Κάθε βράδυ τα σκέπαζε και τους έλεγε παραμύθια για να κοιμηθούν. Τα πήγαινε στις παιδικές χαρές, τάιζαν τις πάπιες, έκαναν ποδήλατο... Η Ηλέκτρα προετοιμασμένη τα καλόπιανε και τα παρηγορούσε. 
- Να δείτε πόσα ωραία πράγματα θα σας φέρει όταν γυρίσει! Στις ξένες χώρες έχει παιχνίδια που εδώ δεν υπάρχουν! Δε μπορούσε να κάνει αλλιώς ο μπαμπάς, πρέπει να δουλεύει για να ζείτε καλά... Θα του γράφουμε πολλά γράμματα, θα μας γράφει κι εκείνος κι όποτε μπορεί θα μας τηλεφωνεί. Στο σχολείο σας πολλά παιδιά έχουν μπαμπάδες ναυτικούς, δεν είσαστε οι μόνες... Αύριο που είναι Κυριακή, θα πάμε περίπατο στη Γλυφάδα και θα φάτε από ένα μεγάλο παγωτό! 
Με τον καιρό συνήθισαν. Η άφιξη της θείας με τον ξάδερφό τους που θα έμεναν κοντά τους ένα μήνα, τις έκανε να ξεχαστούν. Καμάρωναν τα δώρα που τους έφερε και απολάμβαναν ατέλειωτες βόλτες στην Αθήνα. Πολλές φορές έβλεπαν να μιλάει σιγά με τη μαμά τους κι όταν η παιδιάστικη περιέργεια τις έκανε να πλησιάζουν για ν' ακούσουν, το άγριο βλέμμα κι η φωνή της Ηλέκτρας τους πάγωνε το αίμα! 
- Σας έχω πει χίλιες φορές πως όταν μιλούν οι μεγάλοι μεταξύ τους εσείς θα φεύγετε μακριά! Αν τολμήσετε να το ξανακάνετε θα σας τιμωρήσω! 
Τα ωραία πικάντικα φαγητά που μαγείρευε η θεία τις ενθουσίαζαν. Η Τέτα έτρωγε πάντα και δεύτερο πιάτο με μπόλικο ψωμί κι η μαμά της φώναζε.
- Φτάνει τόσο! Έχεις πολλά παραπανίσια κιλά και δεν κάνει! Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν το σώμα τους! 
Θυμωμένη η Τέτα κοιτούσε το πιάτο που ξαναγέμιζε στον ξάδερφό τους. Η Γιούλα της έδωσε την απάντηση!
- Αυτός είναι αγόρι και δεν πειράζει αν παχύνει! Αν εμείς είμαστε χοντρές, κανένας άντρας δε θα μας θέλει! 
Η Ηλέκτρα ξέσπασε σε γέλια βλέποντας την αδερφή της που κοιτούσε τη μικρή έκπληκτη. 
- Δίκιο έχει! Η γυναίκα πρέπει να είναι θηλυκό από μωρό!

19 σχόλια:

  1. καλημερα και καλο μηνα!!! μας ελειψες που χαθηκες? και αυτη η ιστιρια προβλεπεται ενδιαφερουσα..... παλι τσαουσα βλεπω η ηρωιδα μας.περιμενω με αγωνια τη συνεχεια!!!πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι μου καλό μήνα!
      Χάθηκα γιατί δεν είχα προλάβει να γράψω κορίτσι μου...
      Τσαούσα μεγάλη η Ηλέκτρα, η μικρή της κόρη να δεις! χαχαχα!

      Αν έχεις blog ψυχούλα μου να μου το πεις να σε επισκευθώ. Πολλές φορές μου βγάζει μόνο το όνομα και άλλο τίποτα, έτσι δεν ξέρω αν έχουν κάποιες φίλες...

      Φιλάκια πολλά γλυκιά μου!

      Διαγραφή
    2. το μπλοκ λεγεται αλλα εχω πολλους μηνες να κανω αναρτηση επειδη περασα δυσκολες στιγμες με την υγεια της πριγκιπησας μου. το εμαιλ σου ποιο ειναι?προσπαθησα να το βρω να σου γραψω αλλα ειμαι λιγο ασχετη ακομα και δεν μπορεσα!!!φιλια!!!

      Διαγραφή
    3. μπορης να με βρης και στο φβ με το ιδιο ονομα

      Διαγραφή
    4. Σοφούλα μου, μήπως είναι Το Στέκι της Σοφίας που σου είχα αφήσει ευχές στη γιορτή σου;
      Έχω αυτή την εντύπωση και δε νομίζω να πέφτω έξω...

      Διαγραφή
    5. ναι αυτο ειναι!!!!!!! στειλε αν θες εμαιλ στα λατινικα το ονομα μου παπακι τελεια κομ

      Διαγραφή
  2. Kαλημερούδια φιλεναδίτσα μου!!!
    Περιμένω φυσικά να απολαύσω και αυτήν την ιστορία, που φαίνεται επίσης ενδιαφέρουσα!
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το ζουζουνάκι μου!
      Ενδιαφέρουσα η μάνα, οι κόρες και το σόι...χιχιχιιιιι!

      Φιλάκια πολλά και τσιμπιές στα μαγουλάκια!

      Διαγραφή
  3. Μαιρούλα μου άλλη γοητευτική ιστορία προμηνύεται !!
    Περιμένω εναγωνίως τη συνέχεια....
    Ξέρεις εσύ !!!
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι μου, συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά δε μου έπαιρνε τα σχόλια το σκασμένο!
      Η συνέχεια δεν αργεί, όμως κι εσύ να μη ξεχνιέσαι, ξέρεις! χαχαχα!

      Σε φιλώ με αγωνία για το βίο της γιαγιάς Κασσιανής!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα,Μαιρούλα!!!Καλό μήνα!!!Χαθήκαμε τελείως!!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία σου!!Γεμάτη μυστήριο!!!
    Φιλάκια,καλή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τριανταφυλλένια μου καλό μήνα!
      Χαθήκαμε και σε σκεφτόμουν έντονα, ακόμα φτιάχνεις αυτές τις υπέροχες σακουλίτσες κι έχεις εξαφανιστεί βρε κορίτσι;
      Μυστήριο το παρελθόν της Ηλέκτρας, ναι...

      Φιλάκια πολλά κοπέλα μου, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Απαιτούμε να "εκδοθείς"!!!
    Δεν είναι δουλειά αυτή να διαβάζουμε αργά και βασανιστικά!!!

    "Κοπέλα πράμα και να ξενυχτάει ως τις τρεις της νυχτός; Τι σόι πράμα είναι αυτή η Μισιρλού, έτσι τα έχουνε; Πες με μπρε κορίτσι μου εσύ που τήνε ξεύρεις... " ΧΑΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγονάκι μου! χα χα χα χα!!!
      Δεν "εκδίδομαι" λέμε κορίτσι μου, βασανίσου!
      Εσύ η πολυγραφότατη και ταλαντούχα κανόνισε! Οι Αύγουστοι περιμένουν παρεούλα!

      Ως τις τρεις της νυχτός ξενυχτούσε το κορίτσι, ενώ η μαμά - Μυσιρλού κοιμόταν μετά τα ουισκάκια της και δεν είχε πάρει χαμπάρι... Όταν πήρε, έγινε κακός χαμός! Ήξευρα, αλλά δε μιλούσα βέβαια...

      Σε φιλώ κοριτσάκι μου, καλά να περνάς με τον παίδαρο!

      Διαγραφή
  6. καλό μήνα .. καλή αρχή στη νέα ιστορία της Μισιρλού..ωραία και ενδιαφερουσα ιστορία...περιμένω τη συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό κι ευλογημένο εορταστικό μήνα Δελφινάκι μου!

      Σ' ευχαριστώ πολύ, την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  7. Εγώ κι αν άργησα κοκόνα μου..να έρθω..χι.χι αλλα πιστή στο ραντεβου εστω και καθυστεριμενο...την αναγνωσή μου ομως την κανω... Μαιρουλα μου παλι έχεις εξαψει την φαντασία μας.. το ξερεις ΄ε;; που θα πάει θα τελειώσουν οι γιορτες και θα χαλαρώσουμε.. χι.χι. φιλακια πολλα περιμένοντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ' αρέσει που σχολιάζεις την επίσκεψή σου λες και είχαμε ραντεβού και πέφτω κάτω από τα γέλια Ρουλίτσα μου! χαχαχαχαχαααχαχαχαχαααα!!!
      Κάνε εσύ τις δουλίτσες σου χρυσοχέρα μου και όλες οι Αιώνιες εδώ είναι!

      Φιλάκια πολλά, καλή σου νύχτα αγάπη μου!

      Διαγραφή