.

.
.

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Συμβαίνουν αυτά χρυσέ μου...


- Πω πω πω! Διε πράματα καλέ! Είχε κι η πεθερά τα δίκια της, αμά κι αυτή ητανάνε, Θε μου φύλαε! Θράσος μεγάλο είχε για! Κι ο καημένος ο άντρας της, στη μέση, διε πράματα!
Είχε και το φίλο, την έβγανε και τρελή που όλο στις δρόμοι σουρτούκευε, την είπανε και που το γέννησε το παιδί! Μύλος γενούντανε κει πέρα! 
- Τελικά τι ηγίνηκε με τη μάνα και το παιδί; Που υπήγαν, σε άλλο σπίτι;

Πήρε πόδι η πεθερά, που έμενε εκεί να προσέχει το παιδάκι, όσο η Νανά έλειπε στα "μαγαζιά". 
Ο Χρήστος, με τη δική του λογική, αποφάσισε ότι αφού έγινε η βάπτιση και τέλειωσαν τα τρεχάματα, η μητέρα του δεν χρειαζόταν. Ακόμα και καλά να τα είχαν νύφη με πεθερά, δεν ήταν από τους ανθρώπους που ήθελε άλλους μέσα στο σπίτι του. Για βοήθεια, θα μπορούσε να έχει την ξαδέρφη της, που θα κρατούσε το παιδί όσο εκείνος θα έμενε στην Αθήνα και θα έβγαιναν τακτικά με τη γυναίκα του. Οι εκκρεμότητες στη Θεσσαλονίκη, δεν του άφηναν πολλά περιθώρια να λείπει και με τις οικογενειακές φασαρίες που προέκυψαν, έμεινε πίσω πολύ.
Σε τρεις μέρες, έπρεπε να φύγει, ήδη οι δικηγόροι είχαν αναλάβει την υπόθεση. Ο Σωκράτης φυσικά, δεν είχε δώσει σημεία ζωής. 

Πηγαίνοντας στη σταθερή του επιχείρηση στην Αθήνα, κάθε πρωί, βρήκε ευκαιρία η Νανά κι αφήνοντας το παιδί στην ξαδέρφη της πήγε να συναντήσει το Σωκράτη.
'Επρεπε να μιλήσουν ξεκάθαρα για την προσωπική τους σχέση και να τον ενημερώσει για τις ενέργειες του συζύγου της σχετικά με το εργοστάσιο. Ο Χρήστος είχε χίλια δίκια και δεν την έπαιρνε πλέον να προσπαθήσει να του αλλάξει γνώμη. Θα έμενε ξεκρέμαστος και η αιτία ήταν τα πάθη του. Πολύ περισσότερο την ένοιαζε, που το ποτό τον άφηνε άβουλο στα χέρια της καθεμιάς και πολύ θα ήθελε να μάθει πόσες πέρασαν από το κρεβάτι του.
Το κρεβάτι στο πολυτελές ξενοδοχείο που εκείνη πλήρωνε για να απολαμβάνουν τις παράνομες ώρες τους αγκαλιά, φιλοξενούσε κι άλλες γυναίκες. Αυτό, δε θα περνούσε έτσι, όσες δικαιολογίες κι αν έβρισκε εκείνος!

- Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα! Καλά τα λέει η παροιμία για!

Μπαίνοντας βιαστική η Νανά στο ξενοδοχείο, ένιωσε τον κόσμο να χάνεται και η ταραχή σχεδόν την παρέλυσε. Για κακή της τύχη, έπεσε πάνω στο σύζυγο μιας κοσμικής κυρίας, που συναντούσε πάντα όπου πήγαιναν. Ήταν από τις γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας, που όλοι λάτρευαν να την ακούν όταν μιλούσε. Την καλούσαν πάντα πρώτη στα τσάγια, τα δείπνα, τους χορούς και όλες συγκεντρώνονταν γύρω της για να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια τα άπλυτα της κάθε φαινομενικά επιφανούς κυρίας και των αξιότιμων συζύγων τους. Απορίας άξιον ήταν, πως κατάφερνε η φαρμακόγλωσσα να γνωρίζει τα πάντα!
Ποια χώρισε, ποιος ξενοκοίταξε, ποια παντρεύεται, ποια έχει εραστή, ποιος απατά τη γυναίκα του, που πήγαν, τι έκαναν, με ποιους συναντήθηκαν, τι ψώνισαν, τι φόρεσαν...

- Ο Γεωργακόπουλος, πήγε χθες σε κοσμηματοπωλείο στη Βουκουρεστίου κι αγόρασε ένα βαρύ περιδέραιο. Μα στη δεξίωση του Δημάρχου, δεν είδα να το φοράει η σύζυγός του και μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό, το κολιέ το μαργαριταρένιο έβαλε, που το έχει βάλει πια παντού! Λέτε ο Ανδρέας να το προόριζε για καμιά άλλη; Γούστο θα έχει!
Η κυρία Περδικάρη, έφυγε δυο μέρες για την Άνδρο, να δει τη μητέρα της που ήταν άρρωστη, έτσι είπε. Τις προάλλες όμως που έγινε η εκδήλωση του συλλόγου, είδε η Δώρα την άρρωστη να σέρνει πρώτη το χορό! Χα χα χα! Πότε αρρώστησε, πότε έγινε καλά, πότε ξαναρρώστησε τόσο βαριά, ώστε να ξεσηκωθεί η Περδικάρη για το νησί; Περίεργα πράγματα! Τη ρενάρ που φορούσε στο γάμο των Αλφιέρη την είδατε; Πως και κατάφερε τον άνδρα της που είναι σπάγκος να δώσει τόσα λεφτά για γούνα;

- Ο Παπάζογλου έχει τραβήγματα με το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, έχασε πολλά εκατομμύρια. Κι αυτή η Νανά, τι επιμονή να τον βάλει σε περιπέτειες! Και τέτοια τύχη πια της έφερε η συμπρωτεύουσα, ώστε να κάνει και παιδί! Πάντως, από τον πατέρα του τίποτα δεν έχει πάρει, από που να έμοιασε αυτό το παιδάκι;
Ωραία η βάπτιση όμως, οι νονοί του τα έκαναν όλα πολύ καλά κι ακριβά, ο σταυρός μόνο τους πήγε πολλά λεφτά. Και η δεξίωση και οι μπομπονιέρες με το κουτάκι το ασημένιο, πάρα πολύ ωραία όλα! 
Η Παπάζογλου η γιαγιά, είχε λέει τη μέση της που την πονούσε πολύ και ήταν στο κρεβάτι. Μα βάπτιση χωρίς τη γιαγιά; Ας την ανέβαλλαν μέχρι να μπορέσει να παρευρεθεί, τι φούρια τους έπιασε; Τόση, ώστε να ξεχάσουν να καλέσουν και το συνεταίρο, τόσο καιρό που είναι στην Αθήνα;
 Εκ των υστέρων πήγε η Νανά να τον βρει στο ξενοδοχείο που μένει, να του δώσει μάλλον τη μπομπονιέρα του, τι άλλο να σκεφτώ που τη συνάντησε ο άνδρας μου εκεί; Έμενε ο διευθυντής του παραρτήματος της Λαμίας για ένα συνέδριο που έκαναν και φυσικά  παρευρέθηκε και ο σύζυγός μου. Εκείνος του είπε ότι πήγαινε συχνά και τον έβλεπε, το άκουσε από το ρεσεψιονίστα, που είπε στο σερβιτόρο ότι τις τελευταίες μέρες η κυρία δεν είχε φανεί. Το προηγούμενο βράδυ, μετά το δείπνο στην τραπεζαρία, είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι κι έπαιζαν πόκα, έλεγε λοιπόν αυτός ότι ήταν επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη κι ότι οι δουλειές τον έφεραν εδώ. Τον έδειξε στο Μάρκο και τον θυμήθηκε αμέσως από τότε που είχε ξανάρθει κι έγινε η δουλειά με το Χρήστο και τη Νανά.
Η καημένη, πανικοβλήθηκε όταν συναντήθηκαν με τον άνδρα μου και τον χαιρέτησε βιαστικά, την καταλαβαίνω βέβαια. Για να μη μείνει στο σπίτι τους φιλοξενούμενος ο συνεταίρος, να μη πάει στη βάπτιση και να τον συναντάει εκεί η Νανά, πολύ άσχημα θα είναι τα πράγματα μεταξύ τους. Επειδή δεν πήγε καλά τελικά η δουλειά, θα του επιρρίπτει ευθύνες ο Παπάζογλου...
Μα κι αυτός ο Χρήστος! Δε μπορώ να καταλάβω, τι τον έπιασε και πήρε τη γυναίκα του στην κατάστασή της, μεταξύ μας και σε προχωρημένη ηλικία για εγκυμονούσα, να πάνε στην Κωνσταντινούπολη και ν' αφήσει το νεαρό στο πόδι του; Αφού ήξερε ότι δεν ήταν σε θέση να κρατήσει την επιχείρηση, θάλασσα τα είχε κάνει, να τα αποτελέσματα τώρα! Θα ξεχρεώσει και θα κοιτάξει να το πουλήσει, τσάμπα τα πήγαινε κι έλα τους!
Τώρα βέβαια, το μόνο καλό ήταν το παιδί. Καλέ, δείτε καρπερή που μας βγήκε η Θεσσαλονίκη! Το περιμένατε; Χα χα χα!


Τα λόγια, έφτασαν με ταχύτητα αστραπής στ' αυτιά του Χρήστου. Μια άσχημη, στρυφνή μεγαλοκοπέλα, που ζήλευε τη Νανά και όλες τις εμφανίσιμες γυναίκες, του τη φύλαγε μια μέρα πριν φύγει για τη Θεσσαλονίκη.

- Θα έρθει και η σύζυγος με το παιδί μαζί σου, αγαπητέ μου; Αν και πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να μη ταλαιπωρείται το μικρούλι, αρκετά ταξίδια έχει κάνει, πριν προλάβει ακόμα να γεννηθεί! Πάντως, θαυμάζουμε όλοι τη Νανά, βράχος στέκεται δίπλα σου, είσαι πολύ τυχερός! Ούτε τη βάπτιση του παιδιού σας δεν πρόλαβε να χαρεί καλά καλά, κατευθείαν στη δουλειά!
- Στη δουλειά; Μα τι λες τώρα Μαρίνα; Η Νανά, από τη μέρα που γέννησε, έχει αφοσιωθεί στο παιδί, τι δουλειά μου λες, ποιος σου είπε κάτι τέτοιο; 
- Α! Δηλαδή το συνεταίρο σου της Θεσσαλονίκης, δεν πήγε να τον βρει για δουλειά;
- Τον ποιον; Μαρίνα, πες μου τι συμβαίνει κι έπιασες τη γυναίκα μου στο στόμα σου; Κακά ξεμπερδέματα θα έχουμε εμείς οι δύο!
- Ε! Όχι κι εμείς οι δύο! Δεν είπα ότι την είδα εγώ προσωπικά, ο Καραδήμος την είδε κι εγώ τα έμαθα απ' τη γυναίκα του, ξέρεις δα τη γλώσσα της! Κι αν θες να ξέρεις, δεν τα έμαθα μόνο εγώ, όλες οι φίλες της τα ακούσαμε! Μας είχε καλέσει για καφέ στο σπίτι της κι εκεί που συζητούσαμε διάφορα, έτυχε να πει κι αυτό για τη Νανά, πάνω στην κουβέντα. Ίσα ίσα που είπε τα καλύτερα για τη βάπτιση και πως τα κάνατε όλα ωραία! 
Μα γιατί συγχύζεσαι Χρήστο μου; Κάτι παραπάνω θα ξέρει η γυναίκα σου για να πηγαίνει να τον βρίσκει, πιθανολογώ ότι θέλει ίσως ν' αποκαταστήσει τις σχέσεις σας! 
Κοίτα που σε πίστεψαν όλοι όταν είπες πως έχει εξαφανιστεί! Συμβαίνουν αυτά χρυσέ μου, θα τα βρείτε, είμαι σίγουρη! Μα είναι τόσο δυναμική η Νανά, καλώς την αποκαλούσες δεξί σου χέρι!

Του γύρισε την πλάτη, χαμογελώντας σατανικά. 
<<Τώρα να σε δω Παπάζογλου τι θα κάνεις! Για να μάθεις να καμαρώνεις και να παινεύεις αυτό το πορνίδιο! Εμ! Βέβαια, καμία άλλη δε σου άρεσε για σύζυγός σου, φάε τώρα τα κέρατα και πες κι ευχαριστώ!>>

Μπούκωσε η Σουλτάνα και τις τρεις από ένα δαμάσκηνο. Φορτωμένη η μεγάλη κρυστάλλινη πιατέλα με ξηρούς καρπούς, όλα σε σειρά. Αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, καρύδια, ανανά, χουρμάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα.
Το λικέρ, βαθύ κόκκινο και διάφανο στην καράφα με το ασημένιο χερούλι και τη μπορντούρα, με τα κολονάτα ασορτί ποτηράκια, άφηνε μια υπέροχη γεύση βύσσινου, κανέλας και γαρίφαλου. Γλυκό και μεθυστικό, με τα ποτισμένα στο οινόπνευμα  βυσσινάκια στο μπολάκι, ταίριαζαν υπέροχα. Μερακλού σε όλα της, φρόντιζε και την τελευταία λεπτομέρεια! Με διπλό τουλπάνι σούρωνε τα λικέρ δυο φορές, να μη μείνει ίχνος μπαχαρικού ή φλούδας και το θολώσει. Το βύσσινο το κρατούσε και το άφηνε μια νύχτα σε πηχτό σιρόπι για να γλυκάνει και να πάρει όψη γυαλάδας και διαφάνειας. Με οδοντογλυφίδες τα κάρφωνε και τα έβαζε στη ζάχαρη, τα άπλωνε σε δισκάκι να στεγνώσουν κι ήταν έτοιμα να συνοδεύσουν το λικέρ και την κουβεντούλα που άναβε όσο περνούσε η ώρα.


- Γένηκε μεγάλο πατιρντί! Όλη η Αθήνα πήρε χαμπάρι που σκοτωθήκανε το αντρόγυνο κι ότι η Νανά είχε ερωμένο το Σωκράτη και τον έβλεπε κρυφά στο ξενοδοχείο. Και το πιο χειρότερο να πούμε, που όλοι πιστεύανε πως το παιδί το 'χε κάνει με τα κείνονα!
Μύλος η κατάσταση κι η πεθερά να τρίβει τα χέρια της που βγήκε αληθινή! Ο Σωκράτης, δεν είχε φύγει ακόμα απέ το ξενοδοχείο. Εμ, παράδες δεν είχε, που να πήαινε για; Φοβούτανε και το Χρήστο, μη τόνε κάνει τόπι στο ξύλο κι εξαφανιζούτανε όλη μέρα στις δρόμοι, αργά τη νύχτα πήαινε στο δωμάτιο. Ο Χρήστος πάλι, επειδής δεν ήθελε να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να τα συζητούνε, δεν επήε καθόλου απέ κει. Τόνε έκαμε μεγάλο χουνέρι με τις δικηγόροι, επέρασε όλο το εργοστάσιο στο όνομά του, αφού ο άλλος τον είχε αφήκει καταχρεωμένο κι είχε εξαφανιστεί. Κανένας απάνου δεν ήξερε τα καθέκαστα για!
- Κι αυτά πως ημαθεύτηκαν; 
- Η Χαρίκλεια τα έμαθε, η Ζαφείρα δεν είχε ιδέα που ερεύνησε η αδερφή της. Αμά, με το σκοτωμό που γένηκε με τις αδερφάδες, δεν είχε τόπο να σταθεί η κακομοίρα! Έφυε δια Αθήναις άρον άρον μετά ένα χρόνο απέ το κακό.
Η Νανά, επήρε το παιδί κι έφυε, περί του Σωκράτη κανείς δεν ήξερε τι απόγινε. Το πιο πιθανό, να πήε στην Πόλη αυτή, σόγια και σπίτι να μείκει είχε, χώρια που σήκωσε ένα σωρό παράδες απέ την τράπεζα κι όσα είχε ο άντρας της στο σπίτι κρυμμένα! Τώρα, το πως βρέθηκε ο Σωκράτης εκεί, να σούρνει το αγοράκι ένας Θεός το ξέρει! Και το παιδί να πούμε, που δήλωσε ορφανό ανιψιό, είχε άλλο επίθετο, αμά Βαγγελάκη το έλεγαν, το όνομα του παππού που δώκανε οι γονιοί του.
- Και οι δυο τους θα μείσκανε στην Πόλη μπρε Σουλτάνα, αλλιώς δεν εξηγείται το πράμα! Αμά, που ήτουνε αυτή κρυμμένη και δεν τήνε είδε κανείς; Μυστήρια πράματα... 

Ο Ιάκωβος έφτασε στο σπίτι της μητέρας του, να παραλάβει την πεθερά του. 
- Ανέβα κομματάκι πάνω, γιόκα μου! 
- Μάνα, η θεία Λαμπρινή μας ξαναπήρε για να την πάω απόψε τα πανάκια που περίσσεψαν της Αγλαΐας και τα θέλει αυτή, να τα γαζώσει. Αϋπνίες έχει λέει από τη σύγχυση που πήρε και ήθελε νυχτιάτικα να πιάσει τη μηχανή!
Χα χα χα! Το χαβά της έχει, ό,τι θέλει πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή! Την είπε η Αγλαΐα που δεν προλαβαίνω, επειδή θα ερχόμουν από δω και την λέει μπα, δεν ήξερα που η πεθερά σου έχει μουσαφιρλίκια, κρυφό γιατί με το κράτησε ο άντρας σου; Τι φοβήθηκε, μη πάω απ' εκεί και την χαλάσω την παρέα; Μα καλέ θεία, δεν το ήξερε ο Ιάκωβος, κρυφό γιατί να σε το κρατήσει; Τώρα τον πήρε η πεθερά μου και τον είπε που είναι κι η μαμά μου εκεί και να πάει να την πάρει. Αυτή πάλι την λέει και πως επήγε η μαμά σου στη Σουλτάνα που πονεί το ποδάρι της; Με ταξί, είπε η Αγλαΐα. Μέχρι που έφυγα, ακόμα τη μουρμούραγε τη νύφη σου! Χα χα χα!
- Μπρε την ανάποδη, τη σκούφια της πετάει για παρεξήγηση και καβγά! Και με έλεγε τις προάλλες που έχει πολύ καιρό να διει την Άνθω και να πάμε καμιά μέρα απέ κει Να διείτε που και στο σπίτι της θα την κρατάει και μούτρα!
- Άντε θεία Ανθούλα, σ' έφεξε! Χα χα χα χα! Και για να 'χουμε καλό ρώτημα, ποια σοβαρή συζήτηση διέκοψα; 

Πριν σχεδόν προλάβει να ολοκληρώσει την ερώτηση, μια ζαχαρωμένη φέτα ανανά από το παχουλό χεράκι της μάνας του, του έκλεισε το στόμα!




13 σχόλια:

  1. καλώς σε βρήκα στον χώρο σου.. όμορφα είναι εδώ αντίθετα με το δικό μου στα χρώματα έχεις άσπρο και φωτίζει στα ματιά ...να σαι καλά και να περνάς ακόμα καλύτερα θα τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες φίλε μου precious dreams!

      Πανέμορφο είναι το blog σου, ευαίσθητο, τρυφερό κι ανθρώπινο. Του πάνε τα χρώματα, δεν είναι καθόλου κουραστικά στα μάτια και θα διαβάσω όλες τις αναρτήσεις σου όταν μπορέσω με μεγάλη χαρά.

      Να είσαι καλά κι εσύ, με γαλήνη και αγάπη πάντα στην ψυχούλα σου...

      Διαγραφή
  2. Τι αφηγηματική δεινότητα. Ειλικρινά με συνεπήρε ο τρόπος που ξετυλίγεις την ιστορία. "Συλλαμβάνεις" τον αναγνώστη για τα καλά με την ντοπιολαλιά αλλά και την με ατμόσφαιρα εποχής που δημιουργείς με όλες τις κοινωνικές και ηθικές συνθήκες που επικρατούσαν.
    Για να δούμε τι θα γίνει παρακάτω! Είμαι πολύ περίεργος.
    Καλό γράψιμο και καλή βραδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόφορέ μου καλησπέρα!

      Αν συνεπήρε εσένα η αφηγηματική μου δεινότητα όπως λες, τι να πω εγώ που με καθηλώνεις και η αγωνία μου χτύπησε κόκκινο πολλά βράδυα;
      Εδώ ταιριάζει το "κοίτα ποιος μιλάει"!!!

      Οι κοινωνικές και ηθικές συνθήκες, εξακολουθούν να επικρατούν, δυστυχώς οι κακές γλώσσες δεν σταματούν ποτέ, αν δεν γίνουν άνω κάτω οικογένειες...

      Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για όλα, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. καλημέρα καλο μηνα...πόσες μέρες προσπαθώ να αφήσω σχόλιο...έχω πρόβλημα τώρα μπήκα από άλλο μαραφέτι!!!

    νόμιζες δε διάβασα; από το πρώτο λεπτό αλλα ας όψεται το εργαλείο!!!!ΧΑ!!! εσένα γιατί δεν σε είδα να περάσεις;ε;ε;ε;EEEEEEEEEEEEEE;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κοπέλα μου, επίσης!!!
      Το κατάλαβα ότι έχεις κάποιο πρόβλημα και σου έκανα πλάκα!

      Από που δεν πέρασα καλέ;
      ΕΕΕΕΕΕ? ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ? ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ???

      Διαγραφή
    2. από την ανάρτηση μάνα μου...την περιβόητη!!!ΧΑ!ΧΑ!!!
      και που σε να μάθεις και τι τράβηξα μέχρι να βγει και το video...έπαθα όμως σαν το βοσκό το ψεύτη τώρα που βγήκε κανεις δεν έρχεται!!!ΧΑ!ΧΑ!!!!

      Διαγραφή
    3. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχα!
      Δε μου ήρθε τίποτα, τρέχω να δω!!!

      Διαγραφή
  4. καλά μια Μαρίνα και μια Καραδήμου στη ζωή σου και σου έφεξε...φυσικά φτάνει να μην έχεις χεσμένη τη φωλια σου!!!!!ΧΑ!ΧΑ!!!!!


    από τότε που το έγραψα ξέχασα!!!ΧΑ!ΧΑ! αυτό ήθελα να αφήσω για σχόλιο...όχι για να μη λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα να πάνε Ελενάκι, σου 'φεξε δε λες τίποτα!
      Η Μαρίνα αφορμή ήθελε η άτιμη γυνή, αλλά και την αρχικουτσομπόλα την Καραδήμου, όλες την έτρεμαν μην τις πιάσει στη γλώσσα της!
      Θα δεις κι άλλες χειρότερες εν καιρώ...

      Τι να λέω για σχόλιο κοπέλα μου, τίποτα δε λέω...χαχαχαχα πλάκες έχεις!

      Διαγραφή