.

.
.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κοσκοσέλα και ντοματοκεφτέδες της Φραγκούλας




Τα χρόνια περνούσαν με την Αθανασία να μεγαλοπιάνεται και να σπαταλάει τους κόπους του Μάνθου που θαλασσοδερνόταν για να μη τους λείπει τίποτα. 
Ευτυχώς που είχε αφήσει κάποια λεφτά στην τράπεζα για ώρα ανάγκης, γιατί η Αθανασία ζητούσε όλο και πιο πολλά κάθε μήνα. Είχε ευτυχώς κι εκείνα τα χωραφάκια στο νησί και τα έβγαζε πέρα, με δυσκολία βέβαια. Όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο πιο ψυχρή κι απόμακρη γινόταν η γυναίκα του.
- Εγώ είμαι μαθημένη να ζω μόνη μου με το παιδί κι έχω τη σειρά μου! Μη ξαπλώνεις βρε Μάνθο και μου χαλάς το κρεβάτι που το έχω ωραία στρωμένο! Εκατό φορές στο έχω πει, όταν έρχεσαι θα ξέρεις πως να φέρεσαι, εδώ είναι σπίτι καλό, όχι το καράβι!

Ο Στάθης είχε φτάσει δέκα χρονών όταν πήγαν ξανά στη Σαντορίνη, να δεις τους παππούδες του. Ευγενικό παιδάκι κι αξιαγάπητο, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε συγγενείς και φίλους. Περνούσε τη μέρα του στη θάλασσα κι έπαιζε ξένοιαστος με όλα τα παιδιά, χωρίς τη μαμά να τον φωνάζει κάθε λίγο για να φάει και να τον περιορίζει. Ακόμα και στο σχολείο του είχε επιβάλλει με ποια παιδιά θα έπαιζε, ανάλογα με το πόσο συμπαθούσε τη μαμά τους...
Η Αθανασία καθόταν στην αυλή του πατρικού της και περίμενε ανυπόμονα θείες, ξαδέρφες και γειτόνισσες για να αρχίσει να λέει τα δικά της. Η μάνα της προφασιζόταν δουλειά στην κουζίνα γιατί δεν άντεχε να την ακούει. Η ακριβή περιοχή που έμενε, το πολυτελέστατο σπίτι με τα τέσσερα δωμάτια και τα σκαλιστά έπιπλα, οι γνωριμίες της με τον καλό κόσμο, τα λούσα της, οι διακοπές κι οι κρουαζιέρες τους... Με το παιδί δεν ασχολιόταν καθόλου, τον είχε αναλάβει ο Μάνθος για να τον χαρεί λίγο κι αυτός. 
'Ηταν νωρίς το απόγευμα κι έπαιζαν τα παιδιά στην άμμο όταν η θεία ενός αγοριού τους πλησίασε με ένα μπολάκι φρούτα. Η ευγενική κυρία χάιδεψε το κεφάλι του και τον ρώτησε τίνος γιος είναι. Ο Στάθης της είπε κι έδειξε το μπαμπά του που καθόταν μισοξαπλωμένος στην άλλη άκρη κι απολάμβανε τον ήλιο.
Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία του με τη γλυκιά κι ευγενική Φραγκούλα, που το βλέμμα της ακτινοβολούσε καλοσύνη και ειλικρίνεια. 
 Ο καημένος ο Μάνθος, ήταν στερημένος από λίγη κουβεντούλα με μια νέα γυναίκα που μιλούσε φυσιολογικά. Γυναίκα που δεν σκεφτόταν τι τρέλα να κάνει για να μπει στο μάτι της γειτονιάς και δεν τον μονοπωλούσε με φαντασιοπληξίες.  Χάρηκε πολύ που μιλήσανε για το νησί, τα χωράφια, τα ταξίδια του κι επειδή η συνάντησή τους ήταν καθημερινή τη συνήθισε και του έλειψε ένα απόγευμα που δεν την είδε. Το μικρό τον πήρε η μαμά του.
- Χτες δεν ήρθατε, σας περίμενα και να σας πω μου κακοφάνηκε... 
- Κι εμένα μου έλειψε η συντροφιά σας, αλλά είχενε τραπέζι η μάνα μου στο σόι το μεσημέρι κι άργησαν να φύγουνε, ωσότου να βοηθήσω και στο μάζεμα μας πήρε η νύχτα πια...
Η κάθε μέρα τους έδενε περισσότερο κι ο Μάνθος της άνοιξε την καρδιά του. Εκείνη έμεινε με το στόμα ανοιχτό ακούγοντας τις μεγαλομανίες της γυναίκας του και κυρίως τη συμπεριφορά της απέναντί του. Η θλίψη στα μάτια της, έκανε την καρδιά του να χτυπήσει παράξενα. Αυτή τη γυναίκα χρειαζόταν και δεν έπρεπε να τη χάσει...
Ανύπαντρη η Φραγκούλα, ζούσε στην Αθήνα και διατηρούσε ένα μικρό μαγαζί με είδη διατροφής, κυρίως από το νησί τους. Τον Αύγουστο έκλεινε για είκοσι μέρες και πήγαινε στη Σαντορίνη, στους δικούς της. Έφευγε φορτωμένη καλούδια που μοσχοπουλούσε. Μαγείρευε και μικρές μερίδες φαγητά που τα έβαζε στη βιτρίνα και γίνονταν ανάρπαστα. Οι άσπρες μελιτζάνες, η φάβα, τα μικρά ντοματάκια, η κάπαρη με τα τρυφερά της φύλλα που εκτός από τη σαλάτα ταίριαζαν θαυμάσια με πολλά απλά φαγάκια και τα ωραία κρασιά που τα συνόδευαν, της εξασφάλιζαν ένα καλό εισόδημα.  
Έφτασαν στην Αθήνα με δυο μέρες διαφορά κι όταν βρέθηκαν ξανά αγκαλιάστηκαν συγκινημένοι... 

Η Φραγκούλα με το γέλιο στο στόμα ετοίμαζε κοσκοσέλα * και ντοματοκεφτέδες για το Μάνθο. Της είχε τηλεφωνήσει στο μαγαζί και χάρηκε που θα πήγαινε στο σπίτι της, είχε μέρες να τον περιποιηθεί. Στο τραπέζι της κουζίνας της αυγά, τυριά, μυρωδικά και  λαχανικά φρέσκα, σταλμένα το πρωί με το καράβι και τα χέρια της επιδέξια καθάριζαν, έκοβαν κι έπλεναν γρήγορα τα υλικά που χρειαζόταν.
Η κοσκοσέλα πρώτα έπρεπε να μπει στο τηγάνι και μετά τα κεφτεδάκια. 
Καθάρισε προσεκτικά με το κοφτερό μαχαίρι τη φλούδα από δυο μελιτζάνες και τις έτριψε στον τρίφτη τις σοτάρισε με λίγο λάδι.
Μπόλικα μικρά ντοματάκια τριμμένα κι αυτά και στραγγισμένα καλά τις περιέλουσαν, με λίγη ζαχαρίτσα. 
Τα άφησε να βράσουν λίγο για να μην έχει πολλά ζουμιά και πρόσθεσε έξι αβγά χτυπημένα, αλατοπιπέρωσε και τα ανακάτεψε καλά, μέχρι να ψηθούν. 
Άφησε την κοσκοσέλα στο τηγάνι σκεπασμένη. Θα τη σερβίριζε με τυρί χλωρό και φρέσκο ψωμάκι. 

Η ζύμη για τους ντοματοκεφτέδες είχε ετοιμαστεί κι έβαλε το λάδι στο τηγάνι να κάψει. 
Ξεφλούδισε δέκα ντοματάκια, τα ψιλόκοψε και τα έβαλε στο σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.
Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι κι ένα φρέσκο ψιλοκομμένα κι αυτά, άνηθος, δυόσμος, αλάτι και πιπέρι και έξι περίπου κουταλιές αλεύρι.
Ανακάτεψε απαλά, μέχρι να πετύχει ένα ωραίο χυλό.
Όταν το λάδι ζεστάθηκε καλά, έριχνε ομοιόμορφες κουταλιές από το μείγμα και με την τρυπητή κουτάλα τα γύριζε κι από την άλλη μεριά, προσέχοντας να μη καούν.
Όταν ο Μάνθος πλησίασε στο σπίτι, η μυρωδιά από το ανοιχτό παράθυρο της κουζίνας τον ξετρέλανε. Η γυναίκα του δεν καταδέχτηκε ποτέ να τηγανίσει ντοματοκεφτέδες και τη μελιτζάνα με τα αβγά ούτε που ήθελε να τη δει. Τα γευόταν μόνο στο νησί, ή κάποιες φορές που είχε πάει στους θείους του, κρυφά της βέβαια...
- Αυτή την έκπληξη, δε την περίμενα! 
Οι λαχταριστές πιατέλες, η πολύχρωμη σαλάτα με τα κατσούνια* κομμένα σε στρογγυλές φέτες, η ποικιλία των τυριών και η τελευταία τηγανιά πατάτες που σερβίρισε για να τα συνοδέψουν, έκαναν τη Φραγκούλα να φανεί σαν αληθινή αρχόντισσα του σπιτιού της.
- Μα πόσες ώρες τηγάνιζες κορίτσι μου; Δεν ήταν ανάγκη να κάνεις τόσα πολλά και να κουραστείς... 
- Ευχαρίστηση είναι, όχι ανάγκη! Καθόλου δεν κουράστηκα Μάνθο μου!

Τι γυναίκα ήταν αυτή! Μυαλωμένη, σοβαρή, μετρημένη σε όλα της! Έγινε το αληθινό του λιμάνι, η ξεκούρασή του, ήθελε να την ακούει όπως του μιλούσε γλυκά, τον πρόσεχε, τον κανάκευε, απολάμβανε το χάδι του. Και φυσικά το καλοστρωμένο της κρεβάτι ήταν πάντα πρόθυμο να τον δεχτεί, χωρίς εκείνη να του το απαγορέψει. Πέρασαν δυο βδομάδες  μέχρι να την πάρει στην αγκαλιά του εκεί στην άσπρη δαντελένια κουβέρτα κι από τότε τους χώριζε μόνο η νύχτα, μέχρι τη μέρα που έφυγε.
Επτά μήνες ταξίδι, επτά μήνες μακριά της... 





Κοσκοσέλα - Στραπατσάδα

Κατσούνια - Είδος πολύ νόστιμου γλυκού αγγουριού












31 σχόλια:

  1. Αααααααααααχχχχχ!!
    Πολύ το ευχαριστήθηκα το σημερινό επισόδειο χα χα χαα!!
    Μα της άξιζε της φαντασμένης να πάθει κάτι τέτοιο!
    Φιλιά πολλά Μαιρούλα μου, αναμένω την συνέχεια εναγωνίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και της άξιζε!
      Δεν έφτανε που ήταν τόσο πολύ φαντασμένη και τον είχε τρελάνει, δεν τον άφηνε ούτε πολύ κοντά της να πηγαίνει!

      Φιλάκια πολλά πολλά Ελενάκι μου!!!

      Διαγραφή
  2. πολύ καλό....αναμένω συνέχεια μεχρι τότε πιάσε μια κοσκοσέλα και κατσουνια πολύ ενδιαφέρον......να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτη μου, να πιάσω μια ζεστή ζεστή κοσκοσέλα αλλά δε φοβάσαι τον εθισμό καλέ μου;
      Κατσούνια όσα θες, δεν παχαίνουν... χα χα χα!

      Να είσαι καλά κι εσύ!

      Διαγραφή
  3. Μέχρι εδώ έφτασαν οι μυρουδιές από τη στραπατσάδα και τους ντοματοκεφτέδες,Μαιρούλα μου!!Άλλωστε ο έρωτας περνάει πρώτα απ' το στομάχι!
    Φιλακια!!!Μου έλειψες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Τριανταφυλλένια μου!
      Ότι περνάει είναι σίγουρο, τσεκαρισμένο παιδί μου!

      Κι εσύ μου έλειψες Ρουλάκι χρυσοχέρικο! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Δίκιο είχαν οι παλιοί που έλεγαν ότι ο έρωτας περνά από το στομάχι! Γιατι ότι είναι φτιαγμένο με πραγματική αγάπη, είναι "εύπεπτο" και μας "τρέφει"! Ψυχή τε και σώματι! Πολύ ωραίο το κείμενο, το χάρηκα. Περιμένω με ενδιαφέρον την συνέχεια.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου έτσι είναι, τη γυναίκα που προσφέρει ένα καλομαγειρεμένο φαγάκι φτιαγμένο με αγάπη, τη βλέπει ο άλλος με άλλα μάτια. Δε νομίζω να υπάρχει άντρας που να μην είναι καλοφαγάς!

      Σ' ευχαριστώ πολύ, φιλιά σου στέλνω!

      Διαγραφή
  5. Πω πω Μαράκι μου, περιμένω με αγωνία την συνέχεια αν και μπορώ να την φανταστώ. Οσο για τις συνταγές την κοσκοσέλα δεν την ήξερα καθόλου και μου φαίνεται οτι θα την φτιάξω γιατί αγαπώ πολύ τις μελιτζάνες.
    καλό βράδυ και αν δεν τα ξαναπούμε μεχρι το Πάσχα, σου εύχομαι καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα
    πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου ναι, θα συμφωνήσεις πιστεύω ότι ο Μάνθος είχε χίλια δίκια...
      Να την φτιάξεις την κοσκοσέλα, είναι πολύ νόστιμη!

      Καλή Ανάσταση κι Ευλογημένο Πάσχα αγάπη μου, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

      Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  6. Βαλτή είσαι Κυριακάτικα ε...??...να τρέχω να κάνω ντοματοκεφτέδες...Γιατί έχω και ώραίες ντομάτες από τον μπαξέ μου...
    Οσο για το στόρυ σου...ηθικό δίδαγμα: Κυρίες μου,μη παραμελείτε τον καλό σας...Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν...ντοματάκια...-:))

    ( υγ.σύρε καλέ στο Salon....Εχεις πελάτες που θέλουν απαντήσεις για τα γραφούμενα )
    φιλιά Κυριακάτικα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aφού οι ντομάτες είναι ωραίες και βιολογικές από το μπαξέ σου, ετοίμασε το μείγμα κι έρχομαι!!!

      Δεν τον παραμελούσε απλά η μαντάμ, τον απέφευγε συστηματικά τον έρμο... Η αλήθεια είναι ότι ναι, βεβαίως, πάντα υπάρχουν πορτοκαλιές και ντοματιές για τους παραμελημένους...

      Πάω τρέχοντας Βιβουλίνι μου, φιλάκια πολλά πολλά!!!

      Διαγραφή
  7. Κρίμα που δεν είχα γνωρίσει πιο νωρίς αυτό το πανέμορφο μπλογκ...γεμάτο ρομαντισμό..και ως εμφάνιση και οι ιστορίες του...όλα κρύβουν ενα ρομαντισμό..
    διαβασα την ιστορία σας..όμως επειδή δεν διαβασα από την αρχή θα μενω λίγο πίσω στο νόημα της ιστορίας.. μου άρεσε με ταξίδεψε η ανάρτηση αυτή, έμαθα και δυο νέες λέξεις ,κοσκοσέλα και κατσούνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου ευγενικό, σ' ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια κι ανταποδίδω! 'Εχεις ένα υπέροχο, απολαυστικό και ταξιδιάρικο μπλογκ!
      Η αλήθεια είναι ότι οι ιστορίες δεν είναι αυτοτελείς, αλλά αν θέλεις μπορείς να πας 4- 5 αναρτήσεις πίσω στο "Θα χωθώ εκεί μέσα με τσι τσίκνες;".

      Φιλάκια, να ' σαι καλά!

      Διαγραφή
    2. ωραία..θα πάω..φιλούθκια , να είστε καλά..

      Διαγραφή
    3. Xριστός Ανέστη..Υγεία και αγάπη..Η Ανάσταση του Χριστού Μας να φέρει ανάσταση και στις δύο μου πατρίδες. Το Άγιο Φως Του να φέρει φως στις καρδιές μας.

      Διαγραφή
    4. Αληθώς Ανέστη!
      Υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο!

      Διαγραφή
  8. Ε..... μα πιά της χρειαζότανε της μανταμ.. χι.χιχ...Μαιρούλα μου... καλα της εκανε... οχι που δεν θα εβρισκε .. αλλη τέτοιος αντρας... κορώνα στο κεφαλι της επρεπε να τον εχει.. αλλά ..που να το δεί που η μυτη της ειχε φτασει... και εγω δεν ξερω που... αμ δεν θα παει αλλου .. κοκώνα μου αν δεν του δίνεις εσύ;;;;εχω αγωνια να δώ τι θα κανει αν το μαθει η Αθανασουλα.....χιχ.χιχ.. ο Σταθούλης ευτυχώς που εχει παρει απο τον πατερα του το χρυσό μου..χι.χι.. η κοσκοσέλα θα φτιαχτεί μετα το Πασχα .. σίγουρα...Μαιρούλα μου..!!!! να περασεις οπου και να εισαι ομορφα ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.....ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ .....!!!!! ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλίτσα μου, εκείνη τον έσπρωξε με τη συμπεριφορά της!
      Θα δεις και με το Σταθούλη, θύμα κι αυτός...χα χα χα!

      Καλή Ανάσταση και καλοφάγωτη η κοσκοσέλα!

      Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  9. ξαναπερνω για να ευχηθω καλό μηνα .. ως βιαστική ...χιχ.χι παντα μου διεφυγε... ξαναφιλώ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό κι ευλογημένο μήνα καρδούλα μου!

      Ξαναφιλώ κι εγώ, αλλά σου στέλνω κι αγκαλιά μεγάλη!

      Διαγραφή
  10. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός Ανέστη!
      Υγεία και φώτιση να έχουμε!
      Να χαίρεσαι την οικογένειά σου Παναγιώτη!

      Διαγραφή
  11. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ....και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ..Μαιρυ μου... να χαιρεσαι τους αγαπημενους σου... πως παει η μεσούλα;;; ολα καλά σου ευχωμαι φιλακια πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aληθώς Ανέστη!!!
      Χρόνια πολλά με υγεία Ρουλίτσα μου! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και τους Γιώργους σου, πολύχρονοι, γεροί και δυνατοί να είναι!
      Η μεσούλα τα ίδια η άτιμη... τη βρίζω...χα χα χα!

      Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  12. χριστος ανεστη κοριτσακι χρονια πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη!!!
      Χρόνια Πολλά, να χαίρεσαι με υγεία όλους όσους αγαπάς!

      Φιλάκια Κάτια μου!

      Διαγραφή
  13. υπεροχα ετσι οπως γραφεται. η καταγωγη μου ειναι απο την σμυρνη και με συγκινησατε παρα πολυ να ειστε παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ κι ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

      Καλά να είστε πάντα κι εσείς!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή